Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Požeško - slavonska županiju iznad državnog prosjeka po broju dijabetičara

Požeško - slavonska županiju iznad državnog prosjeka po broju dijabetičara

ema ovogodišnjeg Svjetskog dana dijabetesa je „Obitelj i dijabetes“.

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 941

Svjetski dan dijabetesa obilježili su danas u Požegi, Zavod za javno zdravstvo, OŽB Požega i studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu javnozdravstvenom akcijom u predvorju Opće županijske bolnice Požega.

Građani su mogli prekontrolirati vrijednosti šećera u krvi, krvnog tlaka, izračunati postotak masnog tkiva te dobiti korisne savjete.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana dijabetesa je „Obitelj i dijabetes“. Istaknuta je uloga obitelji u prevenciji, edukaciji, zbrinjavanju i njezi vezano uz dijabetes. Na većinu čimbenika rizika na koje možemo utjecati (prehrana, tjelovježba, debljina…) može utjecati i osoba visokog rizika, oboljeli a i obitelj te omogućiti okolinu za vođenje zdravog stila života.

U Hrvatskoj je registrirano gotovo 300.000 osoba s dijagnozom dijabetesa, a procjena je da ih je oko 500.000, dakle gotovo svaki drugi dijabetičar ne zna da ima šećernu bolest. Podaci Požeško-slavonsku županiju svrstavaju iznad državnog prosjeka po broju dijabetičara, kaže dr. Jasmina Kovačević, voditeljica Službe za javno zdravstvo

00:37 Jasmina Kovačević

Doktorica Kovačević dodaje kako svaka osoba koja ima više od 40 godina i 10-ak kilograma viška, može smatrati da je u preddijabetesu i da će vrlo izvjesno ako nastavi nakupljati kilograme razviti dijabetes. Zato je iznimno važno kontrolirati vrijednosti šećera u krvi barem jednom godišnje.

Internist - endokrinolog Ivan Kajinić, kaže kako je dijabetes globalni problem, jedan oblik pandemije, koji zahvaća veliki broj bolesnika00:47 Ivan Kajinić

Kaže doktor Kajinić i podsjeća kako su najveći čimbenici za nastanak dijabetesa nepravilna odnosno nezdrava prehrana te manjak fizičke aktivnosti.

Jako veliki broj bolesnika sa šećernom bolesti ima problem dijabetičkog stopala, stoga pri OŽB Požega djeluje i Ambulanta za dijabetičko stopalo, druga takva u Republici Hrvatskoj, koju vodi dr. Ferdinand Slišurić, vaskularni kirurg.00:38 Ferdinand Slišurić

Doktor Slišurić dodaje, kako svakih 20 sekundi u svijetu jedan dijabetičar ostane bez nekog dijela noge, kao posljedice šećerne bolesti.
 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?