Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

„I ti ćeš ostarjeti! – 2. dio" - projekt Hrvatskog ženskog društva Pleternica

„I ti ćeš ostarjeti! – 2. dio" - projekt Hrvatskog ženskog društva Pleternica

Područje koje projekt obuhvaća usmjereno je smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina.

Autor: RVA
Fotografija: HŽDP
Datum:
Broj pregleda: 882

Projekt Hrvatskog ženskog društva Pleternica „I ti ćeš ostarjeti! – 2. dio“ je odobren od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te je započeo s provedbom 1. studenog 2017. godine, kao nastavak na prvi dio istoimenog projekta. Područje koje projekt obuhvaća usmjereno je smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina. Više o projektu i aktivnostima koje se provode, doznali smo od Sanje Šarić, voditeljice projekta.

Koje ste aktivnosti proveli u sklopu projekta?

Podjelom letaka na Božićnom sajmu prošle godine, upoznali smo zajednicu s aktivnostima koje ovaj projekt nudi. Osim svakodnevnih druženja uz kavu i razgovor, korisnicima projekta smo mjerili talk i šećer u krvi. Na kreativnim radionicama smo s korisnicima projekta izrađivali brojne ukrase, koje su oni kasnije izlagali na gradskim sajmovima. Kreativne radionice smo odrađivali i u ograncima HŽD-a, u Buku, Bučju, Zagrađu i Brodskom Drenovcu. Odrađeno je 12 radionica pod vodstvom Magdalene Živković, licenciranog psihologa, čiji cilj je bio, kroz predavanja i treninge, potaknuti starije osobe u zastupanju sebe i svojih prava te ih naučiti kako se osnažiti u aktivnoj društvenoj participaciji. Od ove godine održavale su se i likovne radionice pod vodstvom profesorice Anite Stojčević, gdje su korisnici učili slikati uljem na platnu. Renata Matičević, prof. hrvatskog jezika i fonetike, održala je četiri radionice o važnosti komunikacije, gdje su polaznici imali priliku prezentirati sebe kao osobu te se naučiti nositi s problemima u obitelji na miran način. Održana su 2 predavanja socijalne radnice Marije Kajtar Mikanović pod nazivom „Dobna diskriminacija“ i „Edukacija za kvalitetan i dostojanstven život starijih“, gdje se starijim osobama, razmjenom iskustva i znanja stručnih osoba, nastojalo približiti način poboljšanja kvalitete vlastitog života osiguranjem odgovarajuće socijalne skrbi. Danijel Stipić, spec.publ.admin., održao je dva predavanja kojima je uputio polaznike na njihova prava iz socijalne skrbi te ih upoznao s konceptom zaštite temeljnih ljudskih prava. U svibnju su korisnici, u sklopu jednodnevnog izleta, posjetili toplice u Daruvaru, gdje su se imali priliku okupati te provesti kvalitetno vrijeme u društvu. Naše aktivnosti objavljivane su na Facebook stranici i na službenoj web stranici Udruge, te smo bili popraćeni i lokalnim medijima.

Koje ste važne datume obilježili vezane za promicanje ljudskih prava, prevenciju socijalne isključenosti i nenasilje ?

Obilježili smo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, Međunarodni dan ljudskih prava, Svjetski dan socijalne pravde, Međunarodni dan obitelji, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama te Međunarodni dan starijih osoba.

Jeste li ostvarili cilj projekta koji ste na početku zadali?

Jesmo. Brojnim aktivnostima, u koje su bili uključeni stručnjaci iz različitih područja od psihologa, sociologa, pravnika, profesora, educirali smo starije osobe i žene srednjih godina o načinima ostvarivanja prava na zaštitu, informirali ih o službama, ustanovama i organizacijama kojima se trebaju obratiti ako se nađu u situaciji da im treba pomoć, te im kroz kreativne radionice organizirali kvalitetno provođenje slobodnog vremena, kako se ne bi osjećali usamljeno i neželjeno u društvu, te kako bi ispunili dan prijeko potrebnim druženjima i razgovorom. Na kraju se želim zahvaliti Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku što su nam dali financijsku podršku za provedbu ovog projekta, Gradu Pleternici na stručnoj pomoć njihovih djelatnika kao i na ustupanju potrebne tehničke opreme koja će nam biti potrebna za provedbu edukacija, zahvaljujemo se Hrvatskoj knjižnici i čitaonici u Pleternici na ustupanju prostora za pojedine aktivnosti, te svim volonterima koji su sudjelovali u velikom dijelu aktivnosti te ovim putem pozivam sve ljude koji su zainteresirani za volontiranje da su uvijek dobrodošli.
 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?