Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Kotač uspjeha - za podršku socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina

Biciklistička Udruga „LUKS Racing Team“- Požega već dugi niz godina okuplja ljude željne rekreacije, druženja, edukacija te razvitka ostalih društvenih odnosa

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 405

Biciklistička Udruga „LUKS Racing Team“- Požega već dugi niz godina okuplja ljude željne rekreacije, druženja, edukacija te razvitka ostalih društvenih odnosa. Kao takva projektom želi uključiti nezaposlene osobe u projektne aktivnosti kojima će se rješavati definirana problematika, a kroz stjecanje novih znanja i vještina povećati će svoju zapošljivost i biti spremni na ulazak na tržište rada. Ono što ovaj projekt razlikuje od drugih je socijalno uključivanje kroz cikloturizam - jedan od najboljih vidova razvoja kontinentalnog turizma i sigurna prilika za nova zapošljavanja.

Cikloturizam je posljednjih desetak godina sve značajnija turistička grana u Hrvatskoj, a u svijetu bilježi najveću stopu rasta te najoptimističnija predviđanja za rast i razvoj. Važno je spomenuti da bicikliranje ili cycling, europskoj ekonomiji pridonosi oko 44 milijardi eura godišnje, što je slično sektoru kružnih putovanja brodovima ili cruisinga, a također je to sektor koji dosta zapošljava, samo u Europi oko pola milijuna ljudi. Procjene govore kako će do 2020. cikloturizam porasti za 80%. Strategija razvoja turizma do 2020. prepoznaje cikloturizam kao jedan od turističkih proizvoda sa najvećom perspektivom.

Projekt imena „Kotač uspjeha“ financiran je iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020. Projekt provodi udruga „LUKS Racing Team“ u suradnji s partnerom  Gradom Požega, a usmjeren je na podršku socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina. Ukupnu vrijednost bespovratnog projekta, u iznosu od 746.793,20 kn, financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt će trajati 20 mjeseci (od 9.mj 2018. do 5.mj 2020.).

Sukladno navedenom, projekt je koncipiran u smjeru povećanja zapošljivosti kroz cikloturizam tako što će se 20 dugotrajno nezaposlenih osoba osposobiti za biciklističke vodiče (s jednogodišnjom licencom) te kroz verificirani program obrazovanja odraslih steći svjedodžbu  o znanju stranog jezika (njemački, engleski ili talijanski), 20 biciklističkih vodiča osposobiti za pružanje prve pomoći osobama ozlijeđenima na radu, 10 pripadnika ciljane skupine osposobiti za predavače u školi biciklizma. Ukupno 30 osoba sudjelovat će u programu osnaživanja i razviti svoje meke vještine u smislu poboljšanja njihovih socijalnih-interpersonalnih, komunikacijskih, prezentacijskih i pregovaračkih vještina. Kako bi priča bila zaokružena, predviđena su i studijska putovanja u Beč, Opatiju i Sv. Martin kao primjer dobre prakse kroz koji će skupina steći nova iskustva, ostvariti bolje društvene kontakte i povećati socijalnu uključenost. Dodana vrijednost projekta je buđenje svijesti pojedinca da svojim  mogućnostima može doprinijeti kvaliteti vlastitog života, te poboljšano psihičkog i tjelesnog zdravlja kroz sport tj. cikloturizam.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?