Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

[FOTO] HPD Sokolovac na dvodnevnom izletu u Gorskom kotaru

Gorski kotar je bio primamljiv većini planinara

Autor: RVA/HPD Sokolovac
Fotografija: RVA/HPD Sokolovac
Datum:
Broj pregleda: 763

Članovi HPD Sokolovac bili su na dvodnevnom izletu u Gorskom kotaru (13. i 14.10), s kojeg su nam poslali izvješće i fotografije:

Gorski kotar je bio primamljiv većini planinara. Upis je tekao vrlo glatko i upisivali su se svi. Jači i slabiji hodači, izletnici. Na kraju je ispalo da smo svi odlični hodači koji su 100% ispunili zadane ciljeve.

Optimizam je pružala jako dobra organizacija koja je uključivala dobru obavještenost o mjestima, potrebnim stvarima, organizaciju kombija, porukama i pozivima o minutama pokreta i na kraju dolazak na kućni prag. Tri kombija, tri vozača i jedan obiteljski automobil Garilović. Trideset planinara u organizaciji HPD Sokolovac Požega kreće na dvodnevni izlet u Gorski kotar.

Prvi dan:

Skrad-Skradski vrh (1043 mnv)-Skrad i poučne staze izletišta Zeleni vir (345 mnv). U centru Skrada parkiramo i krećemo uzbrdo prema crkvi sv. Antuna Padovanskog.

Dražen nas sve pozdravlja i uz prvo fotografiranje naglašava da je osim njega prisutno još troje vodiča: Ivana, Tomislav i Mario te pripravnica Marija. Tako da je naša Mara imala čast da poslije završenog tečaja svoja prva vodička iskustva usvaja od jako dobrog mentora. S Marom na čelu pratimo poučnu stazu Šiljar i kratko zastajemo na izvoru Dobre. Na žalost, voda nije za piće. Više veselja donosi nam vidikovac Perić. Mala klupica, a nas - mnoštvo. Magla se provlači dolinom oko Skrada. Oduševljenje pogledom nitko ne skriva i kreće fotografiranje. Pravo mjesto za odmor i guštanje. Možemo li dalje? Ne može! - još ćemo malo uživati na suncu i izležavanju na suhoj travi :) Skupili smo dovoljno snage za uspon prema vrhu. I ne samo prema vrhu jer treba produžiti preko livade i pored kapelice još koju minutu do vidikovca. U daljini vidimo obrise Bjelolasice i prisjećamo se prošlogodišnjeg izleta. Vidikovaca nikad dosta i u povratku svraćamo do najljepšeg: Kavranova stijena. S njega se pruža najljepši pogled na Skrad. Spuštamo se prema izletištu. Vražji prolaz - kroz usku guduru, jedva dva metra široku, među stijenama visokim do stotinjak metara, probija se planinski potok Jasle. Nad njim na nosačima usječenim u stijenu, napravljene su galerije i mostići kojima se prolazi sve do špilje Muževa hišica. Za razgledavanje špilje treba ponijeti svjetiljku. Naravno, mi ih imamo :) Zeleni vir je snažan izvor u dnu plitke špilje što se nalazi ispod sedamdesetak metara visoke, živopisne stijene niz koju se ruši planinski potok Curak. Teško se othrvati magičnoj privlačnosti Zelenog vira, ali vrijeme je za polazak prema Mrkoplju. U planinarskom domu Bijele stijene uz večeru i uvijeku veselu i raspoloženu domaćicu Radu, kreće druženje zadovoljnih Sokolića.

Drugi dan:

Planina Veliki Drgomalj (1154 mnv) je šumovito uzvišenje goranske visoravni istočno od Risnjaka. Najpogodnijji prilaz za uspon je iz Delnica pa nakon doručka i jutarnje kave, nastavljamo izlet HPD Sokolovca Požega putovanjem do raskrižja u podnožju Drgomlja. Staza je lagana, boje prave jesenske, vrijeme kao naručeno i ugodan dan se nazire :) U Delnicama je polusatni odmor na terasi hotela Risnjak. Glumimo guštere i odrađujemo nedjeljnu špicu :) Šlag na kraju. Špičasti vrh (702 mnv) je vrlo atraktivan vrh u blizini mjesta Brod Moravice. Uspon smo započeli iz Moravičkih Sela laganom i kratkom stazom preko grebena. Na vrhu je klupica s koje se pruža prekrasan pogled na hrvatsku i slovensku stranu doline Kupe. Južno pred nama je Skradski vrh u izmaglici. Vesela lica planinara najbolje dočaravaju atmosferu i doživljaj jeseni u Gorskom kotaru :). Posebno veselje iskazuje Mirjana ponosna na svoje penjačke uspjehe. Slijede i posebne čestitke od vodiča motivatora.

Ovaj izlet bio je pravo uživanje: u suncu, u pogledu, u prirodi, u fotografiranju, u hodanju, u odmaranju i druženju.

Vidimo se na sljedećem izletu :)

" Hvala kolegama vodičima na sudjelovanju u vođenju ture. D.J."

 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?