Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

[FOTO] Kutjevačko vinsko čudo obišli europski novinari

Starom ciglom optočena vanjština vinarije Galić, otmjena unutrašnjost prijemnog prostora i restorana te blještavilo impresivne vinarije bit će nova nezaobilazna odrednica posjetitelja kutjevačkog vinogorja

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 4026

Novo velebno arhitektonsko kutjevačko zdanje vinarije Galić malo kojeg posjetitelja može ostaviti ravnodušnim. Starom ciglom optočena vanjština, otmjena unutrašnjost prijemnog prostora i restorana te blještavilo impresivne vinarije bit će nova nezaobilazna odrednica posjetitelja kutjevačkog vinogorja.

Osam vrsnih hrvatskih vinskih gospodarstva okupljeno je u udruzi Grand Cro, među kojima je i vinarija Galić. Udruga je danas u Kutjevo dovela stotinjak uzvanika, uključujući petnaestak stranih novinara te niz poznatih hrvatskih ljubitelja vina, vinskih ambasadora i drugih promotora ove kapljice.

Vinarima udruge Grand Cro želja je distribuirati svoja vina što više izvan Hrvatske, pa su odlučili u ovom navratu promovirati hrvatsko vinarstvo na četiri ciljana strana tržišta i to u Poljsku, Njemačku, Švicarsku i Austriju, što upravo provode u suradnji s tvrtkom Vinart. Ana Hozjan iz tvrtke Vinart ističe da je osam vinarija članova udruge Grand Cro raspoređeno kroz sve hrvatske vinske regije i zaslužni su za pokretanje ovog projekta.

„U Kutjevo smo danas doveli neke od najvažnijih redakcija iz ciljanih zemalja - Meininger iz Njemačke, Vinum iz Švicarske, Falstaff iz Austrije te Vinicijativu iz Poljske. Oni će biti ambasadori hrvatskih vina u njihovim zemljama, pa se nadamo da će se vratiti s lijepim dojmovima i prenijeti ih ljubiteljima vina“, rekla je Ana Hozjan.

Prema njihovim prvotnim reakcijama s viđenim su itekako zadovoljni, no što je još važnije, zanimljiva su im bila i vina Galić. Idejni začetnik vinske priče i vlasnik tvrtke Josip Galić kao pravi domaćin osobno je dočekivao goste i nudio im svoja vina, dok je Slaven Jeličić, glavni enolog vinarije Galić prilikom obilaska predstavio vinariju.

Kapacitet je 630.000 litara vina, a ove godine po prvi puta je cijela berba odrađena u novoj vinariji. Prerađeno je gotovo 550.000 kilograma grožđa čime je drastično povećana proizvodnja, rekao nam je  Andrej Markulin, direktor tvrtke Galić d.o.o.

„Samo u građevinski dio nove vinarije investirano je oko 30 milijuna kuna, a u novu opremu dodatnih 17 milijuna kuna. Dolazak stranih novinara važan je za predstavljanje Galić vina na europskom tržištu. Vjerujem da će i sama vinarija biti zanimljiva turistički, jer osim za proizvodnju kvalitetnih vina nakon otvaranja 9. studenog ove godine za goste ćemo imati raznovrsno gastronomsku i enološku ponudu“, dodaje Markulin.

Velika je to i odvažna investicija u vrijeme kad se Slavonija prazni, no upravo ovakvi projekti bude nadu i nude priliku mladima da svoj život nastave na obiteljskim ognjištima.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?