Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Svjetski dan srca: Obećajte sebi da će te živjeti zdravije od danas

Svjetska kardiološka federacija svake godine poziva na brigu o vlastitom srcu

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 619

Svjetska kardiološka federacija svake godine poziva na brigu o vlastitom srcu obilježavanjem Svjetskog dana srca, u čemu im se priključuju Hrvatsko kardiološko društvo, Zaklada Hrvatska kuća srca, Hrvatski i županijski Zavodi za javno zdravstvo, među kojima i požeški Zavod. Ove se godine Svjetski dan srca obilježava pod sloganom „Moje srce, Tvoje srce“, kojim se svi pozivaju da prigodom obilježavanja ovog dana obećaju sebi i svima oko sebe da će živjeti zdravijim načinom života.

Tradicionalno, Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije sa studentima Medicinskog fakulteta iz Zagreba, Domom zdravlja, udrugama Zdravi život i LiPa, županijom, medijima i sugrađanima obilježio je Svjetski dan srca u požeškoj šetališnoj zoni, gdje su sugrađani mogli prekontrolirati krvni tlak, odrediti vrijednosti šećera u krvi, doznati svoj relativni indeks tjelesne masnoće i posavjetovati se uz promotivne materijale i prigodne darove. Ovogodišnja specifičnost je da su sudjelovali studenti šeste godine Medicinskog fakulteta iz Zagreba studija na engleskom jeziku, među kojima su bili studenti iz drugih zemalja.

Kardiovaskularne su bolesti svjetski ubojica broj jedan, a sukladno tome i u našoj županiji svake godine više od polovice umrlih ili oko 500 osoba umire zbog bolesti kardiovaskularnog sustava.  Dobra vijest jest da se mnoge kardiovaskularne bolesti mogu spriječiti uvođenjem samo nekoliko jednostavnih dnevnih promjena poput toga da ćemo jesti zdravije, smanjiti alkohol, biti tjelesno aktivniji i reći ne pušenju, ističe dr. Jasmina Kovačević iz Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.

00:47 Jasmina Kovačević

Danas je očekivano doživjeti više od 75 godina života, a smrti koje se događaju prije 65 godine su bolesti koje je trebalo ili se moglo spriječiti, jer su uglavnom posljedica loših životnih stilova na koje je trebalo reagirati najkasnije u četrdesetim godinama života.

Akciju su kao i svake godine podržali gradonačelnik Požege Darko Puljašić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević te ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije Marijan Višaticki.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?