Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Požeška kotlina jedan je od najvažnijih željeznodobnih centara Europe

U organizaciji Hrvatskog arheološkog društva, Gradskog muzeja Požega i Centra za prapovijesna istraživanja, u Požegi se ovog tjedna održava znanstveni skup pod nazivom „Arheologija Požeške kotline i Zapadne Slavonije“

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 345

U organizaciji Hrvatskog arheološkog društva, Gradskog muzeja Požega i Centra za prapovijesna istraživanja, u Požegi se ovog tjedna održava znanstveni skup pod nazivom „Arheologija Požeške kotline i Zapadne Slavonije“.  Tema skupa vezana je uz prostor koji je nastanjen od kamenog doba, a tragovi prošlih vremena svjedoče o kontinuitetu naseljavanja. Neka od arheoloških nalazišta ovog prostora poznata su i u širim okvirima i čine nezaobilazan korpus nacionalne kulturne baštine.

Na skupu koji je prijepodne započeo u prostoru Gimnazije Požega očekuje se sudjelovanje 47 znanstvenika, članica i članova Hrvatskog arheološkog društva, koji će iznijeti ukupno 24 znanstvena priloga, predstaviti 5 projekata i 3 postera.

Najistaknutiji istraživač naših prostora svakako je rođeni Požežanin arheolog dr.sc. Hrvoje Potrebica, predsjednik Centra za prapovijesna istraživanja.  prema njegovim dosadašnjim istraživanjima, čini se da je Požeška kotlina jedan od najvažnijih željeznodobnih centara Europe. Osim već poznatog centra iznad Kaptola, iznad Vetova otkriven je još jedan centar takve veličine a indicije su da takvih centara ima još na Papuku.

01:00 Hrvoje Potrebica .

Aktivnosti tijekom skupa najavila je dr.sc. Jacqueline Balen, predsjednica Hrvatskog arheološkog društva.

00:51 Jacqueline Balen

O važnosti ovog skupa za istraživanja na području Požeške kotline rekla je Mirela Pavličić Hein, ravnateljica Gradskog muzeja Požega.

00:41 Mirela Pavličić Hein

Na početku skupa goste su pozdravili dr.sc. Vesna Vlašić ispred domaćina Gimnazije u Požegi, dr. Žarko Španiček, pročelnik Konzervatorskog odjela u Požegi, zatim zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha te župan Alojz Tomašević. Sudionici skupa će nakon cjelodnevnih predavanja i rasprava danas oko 18 sati posjetiti Gradski muzej Požega te pogledati gostujuću izložbu Arheološkog muzeja u Zagrebu pod nazivom Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?