Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

U svega stotinjak dana nova ravnateljica Gimnazije Požega dr.sc. Vesna Vlašić razriješila brojne probleme

U svega stotinjak dana nova ravnateljica Gimnazije Požega dr.sc. Vesna Vlašić razriješila brojne probleme

Krajem prošle školske godine na mjesto ravnateljice Gimnazije Požega imenovana je dr.sc. Vesna Vlašić, dotadašnja pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 3117

Krajem prošle školske godine na mjesto ravnateljice Gimnazije Požega imenovana je dr.sc. Vesna Vlašić, dotadašnja pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije. Kako sama kaže, u stotinjak dana razriješila je brojne predmete koji su se našli pred njom, a s obzirom na to da je Županija osnivač Gimnazije, s većinom problema je više ili manje bila upoznata i prije stupanja na novu dužnost.

Ove godine je u Gimnaziju Požega upisano 100 učenika u pet razrednih odjeljenja – dva razreda opće gimnazije, dva prirodoslovno-matematičke i jedan jezične gimnazije, kojeg prošle godine nije bilo. Tako ove školske godine Gimnaziju polazi 399 učenika u 19 razrednih odjela, te 61 učenik iz Srednje glazbe škole koji u Gimnaziji sluša opće predmete. Ravnateljica Vlašić istaknula je dobre rezultate državne mature, posebno istaknuvši učenika Marija Bornu Mjertana, koji je dobio maksimalnih 100 bodova za esej, nakon čega je pozvan na primanje kod ministrice znanosti i obrazovanja te je dobio novčanu nagradu. Od 131 učenika koji su izašli na državnu maturu, njih 79 je upisalo željeni fakultet.

Osvrnula se i na financije, jer je prije njenog dolaska Gimnazija bila opterećenja s nekoliko stotina tisuća kuna dugova.

00:30 Vesna Vlašić

Dodaje da će se puno toga u poslovanju Gimnazije morati racionalizirati, jer se škole financiraju prema broju učenika, a taj broj se u Gimnaziju gotovo prepolovio unazad 10 godina. Prostor je ostao isti, tehnologija sve više zastarijeva i u nju se mora ulagati, a što iziskuje znatna sredstva.

Vlašić se pohvalila da je riješila problem održavanja tjelesne i zdravstvene kulture. Posljednje tri godine učenici nisu imali primjerne uvjete, pa je s Javnog ustanovom Sportski objekti Požega i uz potporu Grada Požege dogovoreno da učenici Gimnazije od 1. studenog do 1. travnja koriste Sportsku dvoranu Tomislav Pirc. Preostao je problem izgradnje vlastite sportske dvorane. Projekt vrijedan 33 milijuna kuna postoji, no prije toga je potrebno provesti postupak prijenosa vlasništva zgrade i pripadajućeg zemljišta s Ministarstva znanosti i obrazovanja na Gimaziju Požega.  Osim Gimnazije, kapacitete dvorane potencijalno bi koristile Glazbena škola, kojoj je također osnivač Županija, te Gradska Osnovna škola Julija Kempfa, Veleučilište kao i katoličke škole, kojima njihova dvorana ne odgovara gabaritima. Vlašić se nada se da će se projekt vlastite sportske dvorane realizirati u njenom petogodišnjem mandatu.

Spomenula je i da u školi nude različite izvannastavne aktivnosti poput zbora, novinarske, dramske, astronomske i meteorološke sekcije, a nakon nekoliko godina vraćena je i debata, nešto čime se budući intelektualci trebaju baviti. Istaknula je da su na međunarodnim natjecanjima osvajali medalje te će se i dalje truditi biti uspješni, jer imaju učenike koji to mogu. Čak 50% učenika sudjeluje na županijskim i regionalnim natjecanjima, a oko 5% na državnim natjecanjima te na međunarodnim natjecanja gdje osvajaju medalje.

Na kraju je podsjetila da Gimnazija Požega iduće godine obilježava 320 godina od osnutka, kao jedna od pet najstarijih škola u državi, što će se obilježiti na brojne načine.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?