Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Otvorena izložba slika Željka Radmirovića

Izložbom slika Željka Radmirovića koja je sinoć otvorena u Gradskom muzeju nastavila se ovogodišnja Požeška šetnja muzejskim ljetom

Autor: RVA/Grad Požega
Fotografija: RVA/Grad Požega
Datum:
Broj pregleda: 452

Izložbom slika Željka Radmirovića koja je sinoć otvorena u Gradskom muzeju nastavila se ovogodišnja Požeška šetnja muzejskim ljetom. Djela ovog požeškog slikara koji je cijeli život posvetio slikarstvu, bit će izložena do 16. srpnja. Riječ je o kultnom umjetniku koji je čistom znatiželjom svladavao razne tehnike slikanja, nastojeći s vremenu spoznati tajnu, kao i smisao vlastite osobnosti. Ovu izložbu koja predstavlja retrospektivu njegovih 40 godina života u Požegi, nikako ne smijete propustiti.

- Vodi se tu borba između Erosa i Tanatosa, ljubavi i smrti, kreativna borba s bojom i oblicima koja je obilježila 40 godina Željkovog života. Kombinacija svih motiva, bogata ikonografija koja traži razmišljanje zasigurno će u svakom od nas pronaći predanog promatrača jer nakon svega ostaje umjetnost. Jer, kako kaže jedna lik iz romana Idiot od Dostojevskog – zar je istina da će umjetnost pobijediti svijet? Da, to potvrđuje ova izložba, to je zapravo prava istina. – rekla je muzejska savjetnica Lidija Španiček, predstavljajući Radmirovićev opus.

Kako sam autor za sebe kaže: - Ova mala retrospektiva, 40 godina boravka u Požegi, govori o tome dugom lutanju po osobnoj podsvijesti, gdje su po meni svi odgovori. Podsvijest je tako duboka i sada znam da bi trebala čitava vječnost da se samo dodirne, a kamoli shvati. Ovih mojih 40 godina samo je sekunda u tom vremenu, nisam razočaran, nego sretan, jer sam barem pokušao! – kaže Radmirović.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

- Ono što mene oduševljava, činjenica je da talent, želju za umjetnošću i stvaranjem ništa ne može zaustaviti. l naš umjetnik je bez formalnog školovanja, a osjeti se snažna energija, ogroman talent koji je izašao na svjetlo i boje koje fasciniraju svojim promišljenim skladom. Sve to glasna je poruka svima nama da ono što imamo u sebi, ono što nosimo pokažemo kako bi svi uživali u svim našim talentima, jer svatko od nas u sebi nosi nešto posebno. Željko je imao tu dragocjenu hrabrost, ogromnu umjetničku volju i želju da nam to pokaže kako bi svi uživali. Pozivam sve koji imaju takva nagnuća i talente da slijede Željkov trag, da se otvorimo jednim prema drugima i da zajedno stvaramo drugačiji i ljepši svijet i život. Velika mi je čast otvoriti ovako vrijednu izložbu. – poručio je gradonačelnik Puljašić.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?