Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Osvrt vijećnika SDP-a na zadnju sjednicu  Županijske skupštine

Osvrt vijećnika SDP-a na zadnju sjednicu Županijske skupštine

U ime kluba vijećnika SDP-a Požeško slavonske-županije Bruno Horvat ispričao svim njihovim biračima koji su im poklonili povjerenje na proteklim lokalnim izborima.

Autor: Magdalena Saveski
Fotografija: Magdalena Saveski
Datum:
Broj pregleda: 1345

Klub vijećnika SDP-a u Skupštini Požeško Slavonske županije, održao je danas tiskovnu konferenciju s osvrtom na 5. sjednicu Županijske skupštine Požeško - slavonske županije.

SDP-ov vijećnik Bruno Horvat podsjetio je kako su uputili tri vrlo važna pitanja na aktualnom satu koja su vrlo bitna za razvoj županije i opstanak stanovnika na ovim prostorima. "Prvo pitanje glasilo je kada će konačno početi izgradnja veličkih bazena koji su nekada bili sinonim turističkog i gospodarskog rasta naše Županije. Naime, svjedoci smo da već godina prostor bazena zjapi prazan i prepušten zubu vremena, te devastaciji. Tažimo od nadležnih u županiji da ulože napore i konkretne akcije kako bi se vidjeli neki koraci i kako bi pomogli da konačno započne izgradnja veličke ljepotice." - rekao je Bruno Horvat.

Druga dva pitanja koja su uputili odnosila su se na gospodarske zone u Požeško slavonskoj županiji, koje su kako je naglasio Horvat, po Županijskoj razvojnoj strategiji prioritet broj jedan za razvoj poduzetničke infrastrukture.

"Naime gospodarska zona „Novi Bešinci“ u općini Kaptol već dugo stoji izvan funkcije. Planirano je bilo unutar zone asfaltiranje ceste , postavljanje rasvjete, uvođenje vodoopskrbe te kompletne infrastrukture za investitore. Projekt je vrijedan oko 4 mil kuna. U navedenoj zoni je planiran razvoj drvne i elektro industrije na površini 12,5 hektara. Nažalost u navedenoj gospodarskoj zoni trenutno raste samo trava i ostalo samoniklo bilje." - kaže Horvat i podsjeća kako je u „Poslovnoj zoni Čaglin“ Ministarstvo gospodarstva još 2010. g. uložilo 130.000 kuna za rješenje pitanja vodoopskrbe, daljnjih 800.000 kuna uložilo se u prometnice u zoni te izgradnju kanalizacije. Po izjavama županijskih čelnika još 2012. godine prvi poduzetnici su trebali useliti i započeti s gospodarskom djelatnošću jer po njihovim izjavama bilo je zainteresiranih ulagača, a do
današnjeg dana ništa se nije pomaklo s mrtve točke.

"Postavili smo javno pitanje čelnicima županije i županu kada će profunkcionirati gospodarske zone u Kaptolu i Čaglinu te što će Požeško slavonska županija napraviti konkretno da stanovnici ovih općina konačno dočekaju investitore i ulagače. Svjesni smo činjenice da je danas više nego ikada do sada gospodarsko, poduzetnička aktivnost, otvaranje novih radnih mjesta te stvaranje svih mogućih pretpostavki i preduvjeta za gospodarski razvoj koje naša županija ima na raspolaganju, majka svih bitaka za opstanak mladih u ovoj našoj lijepoj županiji. Najbolja populacijska mjera za mlade obitelji je upravo posao a na županiji je da u okvirima svojih zakonskim mogućnosti napravi sve što je u njenoj moći."  - naglašava Horvat i dodaje kako je zbog svega navedenog Klub vijećnika SDP-a u Požeško - slavonskoj županiji na samoj sjednici Skupštine dao prijedlog i inicijativu da Požeško - slavonska županija organizira investicijsko gospodarski forum na koji će se pozvati investitori i ulagači ne samo iz Hrvatske nego i iz Europe te im predstaviti što to sve naša županija nudi u svojim gospodarskim zonama i poduzetničkim inkubatorima. Kroz forum je cilj predstaviti koje sve pogodnosti i olakšice mogu sve imati prilikom ulaganja u našu županiju. Samo tako možemo očekivati otvaranje novih radnih mjesta.

Podsjetio je i kako je Klub vijećnika SDP-a na Skupštini glasao protiv izvještaja o izvršenju proračuna Požeško - slavonske županije za 2017. godinu, a prvenstveno zbog nerealiziranja gospodarskih programa koji su bili zacrtani.

"U izvješću za 2017. godinu realizirani su programi u lovstvu, turizmu (projekt ciklo turizma), razminiravanju, vatrogastvu itd., što mi apsolutno podržavamo i pohvaljujemo, međutim najlošiji dio izvještaja i realizacije je upravo gospodarstvo i poljoprivreda, koji bi zapravo trebala bili ključ i motor razvoja za županiju. Da su programi loše realizirani najbolje govore konkretni podatci. Za razvoj gospodarstva od skromno planiranih sredstava 420.300,00 kuna realizirano je svega 179.506 kuna ili 42% od plana. Subvencije za zadruge, poljoprivrednike i obrtnike su u izvršenju proračuna na 0. Aktivnosti u funkciji razvoja poljoprivrede od skromno planiran 362.000 kuna izvršeni su sa svega 100.000 kuna ili 27%. I brojni drugi brojčani pokazatelji su loši i daleko od onoga što mi se moglo nazvati poticanjem razvoja."  - dodao je dalje Horvat.

Na kraju se u ime kluba vijećnika SDP-a Požeško slavonske - županije ispričao svim njihovim biračima koji su im poklonili povjerenje na proteklim lokalnim izborima i očekivali od njih da na Skupštini Požeško-slavonske županije zastupaju njihove interese putem kluba vijećnika SDP-a.

"Ispričavamo se zbog naših sada bivših vijećnika izabranih na posljednjim lokalnim izborima na listi SDP-a u Skupštinu Požeško - slavonske županije, koji su istupili iz stranke, zadržali mandate osvojene na listi SDP-a i u suglasju s vijećnicima HDZ-a glasali na posljednjoj Skupštini. Smatramo da su time obmanuli i prevarili svoje birače. Mi ćemo i nadalje putem kluba vijećnika SDP-a dosljedno zastupati interese naših birača i svih građana kojima je stalo do kvalitetnijeg rada Skupštine Požeško-slavonske županije a time i do kvalitetnijeg i bogatijeg života u našoj Županiji." - zaključio je Horvat.Na izmjene i dopune Proračuna za 2018 godinu te projekcije za 2019. i 2020, osvrnuo de SDP-ov vijećnik Željko Samardžija naglasivši kako je pohvalno što se povećavaju sredstva za poljoprivredu, ruralni razvoj i zaštitu okoliša, no problem je kaže zanemarivanje gospodarstva koje ostaje na istoj razini financiranja. 

"Problem je i što se dosadašnja namijenjena sredstva za navedeno potrošila samo dijelom (od 20% do 60%). Ovo sigurno pokazuje kako komunikacija županije i korisnika proračuna nije uspostavljena na zadovoljavajućoj razini. Napredne županije i gradovi sjeverozapadne Hrvatske zaprimaju zahtjeve korisnika proračuna preko aplikacija na pametnim telefonima." - rekao je Samardžija i dodao kako vijećnici SDP-a Požeško - slavonske županije uporno ukazuju kako se cijeli sustav informiranja stanovnika o mogućnostima korištenja proračunskih sredstava mora unaprijediti odnosno jasno, jednostavno i ažurno na stranicama prikazivati vlastita sredstva, sredstva koja nudi Vlada RH kroz ministarstva i sredstva koja je Razvojna agencija osigurala iz fondova EU. Naznačiti način prijava, potrebnu dokumentaciju, osobe za kontakt i svakako prikazati tko je dobio sredstva i koliko.

"Ta sredstva nisu poslovna tajna i moraju biti transparentno prikazana svim građanima.Postoji naziv za osobe koje nekoliko puta istim pristupom problemu očekuju različite rezultate. Stoga mijenjajmo lagano pristup kako bi u 2019. aktivno uključili što veći broj stanovnika u procese razvoja naše županije. Samo promjene i dorade sustava daju mogućnost rasta, razvoja i dostizanja onih standarda kojima težimo." - zaključio je Samardžija

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?