Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

27. obljetnica osnutka 63. samostalne gardijske bojne Požega.

27. obljetnica osnutka 63. samostalne gardijske bojne Požega.

Prva profesionalna postrojba 63.''A'' samostalna bojna ZNG Požega osnovana je 7. lipnja 1991. godine a 13. lipnja su potpisani prvi profesionalni ugovori pripadnika boje u Vidovcima i Orahovici

Autor: RVA
Fotografija: Plakat
Datum:
Broj pregleda: 878

Danas će svečano biti obilježena 27. obljetnica osnutka 63. samostalne gardijske bojne Požega. Udruga ratnih veterana položit će vijenac kod spomen obilježja poginulim branitelja na Trgu 123. brigade, a u 16 sati na stadionu u Vidovicima bit će također položeni vijenci nakon čega će uslijediti tradicionalni malonogometni turnir veterana.

Prva profesionalna postrojba 63.''A'' samostalna bojna ZNG Požega osnovana je 7. lipnja 1991. godine a 13. lipnja su potpisani prvi profesionalni ugovori pripadnika boje u Vidovcima i Orahovici. Prvi zapovjednik postrojbe bio je Miljenko Crnjac, danas general pukovnik u miru. ( jedina ''A'' samostalna bojna osnovana na zapadnoslavonskom bojištu u lipnju 1991.) Nedugo zatim postrojba dobiva prve borbene zadaće na istočnom bojištu u obrani Tenje kod Osijeka gdje nažalost život gube naša dva pripadnika satnije iz Orahovice. 63.''A'' samostalna bojna ZNG Požega potom provodi bojna djelovanja na Zapadnoslavonskom bojištu u području Okučana i Nove Gradiške s 1.brigadom Tigrovi i 3. bojnom 3. brigade Kune.

Postrojba djeluje i u napadnim akcijama na vojne objekte kasarnu u Požegi, radio relejni centar Degman na Dilj gori i radio relejni centar Papuk na Papuku. Poradi rasterećenja Novogradiške bojišnice 63. A samostalna bojna ZNG sudjeluje u napadu na privremeno okupiranu Kamensku u rujnu 1991. godine, kada na žalost život gubi njenih pet pripadnika. Postrojba sudjeluje početkom listopada 1991. u obrambenim borbenim djelovanjima na Istočnom bojištu kod Vinkovaca te formiranju linije obrane Požeštine u jesen 1991.godine. Do tada u postrojbi je poginulo osam pripadnika i više od trideset pripadnika 63.''A'' samostalne bojne ZNG Požega je ranjeno.

Osnivanjem pobjedničke 123. brigade HV Požega, 63.A samostalna bojna ZNG postaje prva bojna narečene brigade gdje sudjeluje kao udarna snaga 123. brigade HV u napadnoj operaciji Hrvatske vojske na zapadnoslavonskom bojištu „Papuk 91“. Najtužniji dan za postrojbu je 2. prosinca 1991. kada od strane neprijatelja u zasjedi na Papuku pogiba devet naših pripadnika. Kao prva bojna, postrojba ima petnaest poginulih i više od 30 ranjenih.

Nakon sarajevskog primirja 3.1.1992. godine i transformacije 123. brigade HV formiraju se namjenski organizirane snage TG – 123. , TG – 7 čiju glavninu čine pripadnici 63.A samostalne bojne ZNG, odnosno 1. bojne 123. brigade. Ovako organizirane namjenske snage provode borbena djelovanja na istočnom posavskom bojištu do početka listopada 1992. godine. U tim bojnim djelovanjima postrojba ima osam poginulih i više od 20 ranjenih. Potrebno je istaći da su navedene brojke poginulih i ranjenih samo u direktnim bojnim djelovanjima. Novim preustrojem snaga formira se 123. ročna motorizirana brigada HV Požega koja se potpuno gasi 2000. godine .

Postrojba 63. ''A'' samostalne bojne ZNG Požega, 03. listopada 2012 odlikovana je od predsjednika RH, REDOM NIKOLE ŠUBIĆA ZRINSKOG ZA JUNAČKI ČIN U RATU I IZRAVNOJ RATNOJ OPASNOSTI.

Crtice iz kronologije 63.''A'' samostalne bojne ZNG izradio, bojnik u miru Mario Kalan

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?