Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

DAN PLAVIH PERUNIKA U POŽEGI

DAN PLAVIH PERUNIKA U POŽEGI

Zavod za javno zdravstvo, udruga ILCO i županijska podružnica Lige protiv raka održali su prijepoedne prigodnu javnozdravstvenu akciju kojom su u Požegi obilježili Dan plavih perunika posvećen osobama oboljelim od raka debelog crijeva

Autor: RVA/SP
Fotografija: RVA/SP
Datum:
Broj pregleda: 712

Zavod za javno zdravstvo, udruga ILCO i županijska podružnica Lige protiv raka održali su prijepoedne prigodnu javnozdravstvenu akciju kojom su u Požegi obilježili Dan plavih perunika posvećen osobama oboljelim od raka debelog crijeva.

Plavi irisi i plava vrpca simboliziraju borbu protiv raka debelog crijeva, a cilj akcije je podizanje razine svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Svi zainteresirani mogli su dobiti korisne savjete o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva, a svi u dobi 50-74 godine koji do sada nisu napravili test kojim se rak debelog crijeva može rano otkriti mogli su dobiti objašnjenje kako ga pravilno napraviti.

Prema dostupnim podacima ovaj drugi po učestalosti rak kod osoba oba spola rano se otkriva tek u oko 18 posto pacijenata. Nasreću, taj rak nije toliko smrtonosan kao mnogi drugi, ali uz rak dojke je doista najčešći.

„Naša Požeško-slavonska županija je zahvaljujući odazivu građana među prve tri najbolje u državi. To je mali odaziv oko 30-tak posto, no ipak je među boljima u Hrvatskoj. Ipak, mnogi ne žele uzeti niti edukativni letak, a kamoli učiniti test, što je šteta, jer upravo je test prvi pravi korak ka ranom otkrivanju”, rekao je tajnik Lige protiv raka dr. Nikola Gotovac.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?