Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

[FOTO] Požega prva stala u obranu od poplava sistemom zaštite "Vodom protiv vode"

Situacija u Dervišagi bez većih je problema stavljena pod kontrolu, a budući da vodostaj Orljave postepeno pada, problemi se više ne očekuju.

Autor: RVA/pozega.hr
Fotografija: pozega.hr
Datum:
Broj pregleda: 1631

Ponovne kiše, uz prethodno naglo otapanje većih količina snijega, dovele su do podizanjem vodostaja Orljave, što je i ovaj put pogodilo stanovnike Dervišage. Stoga su noćas na teren izašli pripadnici JVP Grada Požege te uz pomoć djelatnika tvrtke Presoflex gradnja i stanovnika obližnjih ulica postavili zečje nasipe i plastične cijevi velikog promjera koje se pune vodom, a koje je Grad Požega početkom godine nabavio upravo za ovakve situacije.Riječ je o sustavu specijalnih plastičnih cijevi velikog promjera koje se napune vodom na mjestima gdje je potrebna brza izgradnja nasipa zbog naglog podizanja razine vode ili njezina izlijevanja. Kod sistema zaštite "Vodom protiv vode" nije potrebna gradnja nasipa s vrećama pijeska, već se vrlo brzo i s manjim brojem ljudi mogu postaviti "nasipi" od plastičnih cijevi napunjenih vodom i to upravo onom koja prijeti.„Vodom protiv vode“ inovativan je način zaštite od poplave kojeg je osmislio Požežanin Tomislav Petrić. Njegov projekt dobio je nagradu Hrvatske udruge poslodavaca za društveno odgovorno ponašanje u kategoriji briga za zajednicu 2015. godine. Njegovu ideju prepoznao je i Grad Požega te za potrebe civilne zaštite nabavio dvije cijevi dužine 25 metara, promjera 90 cm te dvije cijevi promjera 40 cm, vrijedne 25 tisuća kuna. Uz postojećih 50 metara cijevi, u planu je nabava još 150 metara kako bi se osigurala sva kritična mjesta kada su u pitanju poplave na požeškom području.Situacija u Dervišagi bez većih je problema stavljena pod kontrolu, a budući da vodostaj Orljave postepeno pada, problemi se više ne očekuju.


 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?