Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

[FOTO] "Svjesno čovjekoljublje jedini je put koji nas može odvesti u pravom smjeru"

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Požege.

Autor: Magdalena Saveski
Fotografija: Magdalena Saveski
Datum:
Broj pregleda: 1657

U Gradskom kazalištu održana je svečana sjednica Gradskog vijeća koju je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege prof.dr.sc Željko Glavić, podsjetivši kako vijeće u ovom sazivu radi tek nešto više od pola godine, a osim izuzetne časti da u ime građana donose odluke važne za funkcioniranje grada te velike odgovornosti koju nosi dužnost zaštite javnih interesa, namjera im je vratiti i snagu demokratskih standarda u gradsku vijećnicu.

“Na tom poslu želimo okupiti sve vijećnike bez obzira na stranačku pripadnost i sve građane koji svojim znanjem i sposobnostima mogu pomoći u iznalaženju najboljih rješenja. U godinama iza nas neki demokratski standardi vezani uz rad Gradskog vijeća i njegovih tijela neopravdano su izblijedjeli. Cijeneći suradnju i podršku gradonačelnika iskreno usmjerenu prema najvišim europskim, demokratskim standardima želimo nešto i promijeniti. Primjerice, još 1993. godine, u privremenom poslovniku stajalo je da je sastav radnih tijela vijeća približno razmjeran stranačkom sastavu vijeća. A onda se to vremenom izgubilo. Želimo to vratiti kako svi vijećnici mogli aktivno sudjelovati u radu odbora i povjerenstava i energiju usmjeriti s beskorisnih nadmetanja na promišljanje tema koje su od interesa grada i građana. S posebnom pažnjom i upornošću želimo podsjećati na davno definirani interes kojim se vijećnici i gradska uprava trebaju voditi. Taj interes nigdje nije tako dobro kratko i jasno opisan kao u natpisu uklesanom iznad još postojećih ulaznih vrata u nekadašnju vijećnicu Kneževa dvora u Dubrovniku, a piše “Obliti privatorum publica curate” – zaboravite privatno, brinite se za javno. Dužnosti su nam povjerene kako bi prije i iznad svega promicali javni interes.“ –  naglasio je Glavić, te svim Požežankama i Požežanima čestitao Dan Grada i Grgurevo.

Nakon govora predsjednika Gradskog vijeća Grada Požege, prikazan je kratki film o projektima koji su provedeni na području grada u proteklih godinu dana. Nazočnima se nakon toga obratio i gradonačelnik Darko Puljašić koji je sugrađankama i sugrađanima čestitajući Dan Grada poručio da će se kao gradonačelnik Požege, koja je kroz svoju osam stoljeća dugu povijest, kulturu, znanje i gospodarstvo duboko utkana u povijest Slavonije i Hrvatske obvezati prema naraštajima koji ostaju nastaviti istim putem i intenzitetom.

“Naslijedili smo od naših predaka grad bogat poviješću i potencijalima. Posebno smo sretni i zadovoljni što je vlada Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem prepoznala važnost tog dijela Hrvatske i konačno iznašla vrlo konkretan i vidljiv način za rješavanje ovdašnjih problema, a to je projekt Slavonija. Zahvaljujem na tome i poručujem kako očekujemo da će se još više ubrzati pozitivni trendovi. Gospodarstvo i gospodarstvenici su ti koji će s nama, a mi smo njihov servis i partneri, omogućiti kvalitetniji život našim sugrađanima. Samo podizanje proizvodnje i zapošljavanja koje Grad Požega potiče kroz razne oblike sufinanciranja te oslobađanje nameta koji su u našoj ovlasti možemo ostvariti konkurentan i kvalitetan razvoj privrede. Najveća prednost i kvaliteta našeg grada zapravo ste vi – Požežanke i Požežani. Poduzetnička zona je u završnoj fazi i vrlo sam zadovoljan jer traži se komad zemljišta više, a traže ga naši poduzetnici koji žele proširiti svoju proizvodnju. To je jedini put izlaska iz nezaposlenosti – otvaranje novih radnih mjesta. Jedno radno mjesto je jedna nova kuća, jedno novorođeno dijete i jedan korak bliže oporavku cijelog društva i domovine u cjelini. Kao prvi među jednakima razgovarao sam s poduzetnicima, svakodnevno razgovaram s građanima, a s ovog mjesta pozivam sve – javite se, dođite, razgovarajmo. Samo zajedno možemo ići ka jednom cilju, a to je napredak. Sustav i planiranje jedino nas može usmjeriti kako bi bili fokusirani na ono područje privrede i organizacije našeg grada koje će u najkraćem ali i najekonomičnijem vremenu osigurati prosperitet i budućnost svima nama,” rekao je Puljašić. “Trenutno radimo na prvom sustavnom brendiranju grada Požege. Vidjeli ste - nudimo vam “Brda&doline”! Ali brda i doline koje mi, Požežanke i Požežani imamo, i koje možemo staviti u funkciju razvoja turizma i prezentirati drugima. Odredili smo se kao turističko središte ovog kontinentalnog dijela domovine i očekujemo svesrdnu pomoć kako bismo ovu ljepotu oko nas stavili u punu ekonomsku funkciju. Središte smo naše županije, biskupije, vojno učilište i to nas obvezuje da surađujemo sa svim gradovima i općinama koje nas okružuju da zajedno promišljamo rješenja ka kvalitetnijem životu naših stanovnika. Nije sve idealno i neće se riješiti preko noći, ali svjesno čovjekoljublje jedini je put koji nas može odvesti u pravom smjeru. Nema vaših i naših, mojih i tvojih, samo je jedan cilj, a to je naša domovina, naš grad, puni mladosti i radosti, pozitivne energije i budućnosti koja obećava. Jer, ovu smo zemlju, ovaj grad, posudili od naše djece i moramo ih vratiti bolje i ljepše, no što su bili kada smo ih dobili od prethodnika,” rekao je gradonačelnik Darko Puljašić čestitajući svojim sugrađanima Dan grada.

Prigodnim riječima nazočnima su se obratili i predsjednik Hrvatske udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk te ministar turizma Gari Cappelli koji je i ovom prilikom istaknuo težnju ravnomjernog razvoja turizma u svim dijelovima Hrvatske te najavio punu podršku svim kvalitetnim turističkim projektima s ovog područja.

„Došao sam u zlatno srce Slavonije i time je sve rečeno – ovdje imate veliko srce, želite raditi i proizvoditi biti dio napredne Hrvatske, dio onoga čime se želimo ponositi izvan granica. Istaknuo je I izuzetne turističke potencijale Požeško – slavonske županije i cjelokupne regije, u iskorištavanju kojih Ministarstvo turizma želi biti partner i ruka pomoći. „Da bi doživjeli Hrvatsku, turisti trebaju doživjeti Slavoniju. Posebni oblici turizma, među kojima prije svega zdravstveni, ciklo i eno - gastro već sada pokazuju doprinos razvoju cjelogodišnjeg turizma u ovom kraju. Ministarstvo turizma prepoznaje turističke potencijale kontinenta te dionicima turizma kroz niz programa i javnih poziva pruža potporu. U ovoj godini osigurali smo pet milijuna kuna za razvoj cikloturizma na kontinentu, gotovo 25 milijuna kuna za jačanje konkurentnosti turističkog gospodarstva, te u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom putem javnih poziva sedam milijuna kuna za projekte razvoja turizma namijenjenih nerazvijenim područjima“, izjavio je ministar Cappelli dodajući kako moramo spajati zelenu i plavu Hrvatsku u priču cjelogodišnjeg turizma, a kao jedan primjer može poslužiti, rekao je, implementacija proizvoda slavonskog sela u domaću ugostiteljsku ponudu.Također, u svojem je obraćanju ministar Cappelli naglasio kako Vlada Republike Hrvatske poduzima niz mjera i aktivnosti za jačanje nacionalnog gospodarstva. Posebna pozornost kroz projekt „Slavonija“ za kojeg je osigurano gotovo 19 milijardi kuna iz EU fondova i Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem posvećuje se projektima na području pet slavonskih županija: „Vlada kroz partnerski odnos s jedinicama lokalne i regionalne samouprave u ovih pet županija već sada bilježi značajan pomak povezivanju strateških projekata s izvorima financiranja bilo da je riječ o ulaganju u poduzetništvo, poljoprivredu, zdravstvo ili turizam. Treba dodati kako imamo razloga za optimizam – imamo pozitivne makroekonomske pokazatelje: bilježimo gospodarski rast od tri posto, rastu zaposlenost, plaće i socijalne naknade“, rekao je, među ostalim, ministar turizma Gari Cappelli.

Na kraju sjednice dodijeljena su javna priznanja laureatima. Kolektivne nagrade Grada Požege ove godine dobili su Veleučilište u Požegi i tvrtka Color emajl, povelju humanosti Osnovna škola Antuna Kanižlića, dok je povelja počasnog građanina pripala Anti Potrebici, sudcu Vrhovnog suda Republike Hrvatske u miru i prvom predsjedniku Državnog sudbenog vijeća.

Uz predstavnike vjerskog, kulturnog i društvenog života grada, požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića te gradonačelnika i načelnika s područja županije, na svečanoj sjednici bili su nazočni i brojni gosti – zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, gradonačelnik Našica Josip Miletić, gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, načelnik Općine Kreševo (BiH) Renato Perak te gosti iz Mađarske, predsjednik Saveza Hrvata Jozo Ostrogonac i predsjednica Hrvatske samouprave Grada Baje Anđela Šokac, saborski zastupnik Franjo Lucić, izaslanik i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Cvjetko Obradović, veleposlanik RH u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova europske unije Davor Huška, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Davor Trut, zamjenik župana vukovarsko - srijemske županije Josip Dabro te izaslanik požeškog biskupa generalni vikar Josip Krpeljević.
 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?