Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Predstavljena knjiga „Muzej u loncu – Slavonija, Baranja i Srijem“

Nakon višegodišnjeg istraživanja i prikupljanja materijala, svjetlo dana ugledala je monografija „Muzej u loncu – Slavonija, Baranja i Srijem“, projekt Gradskog muzeja Požega te autorski prvijenac Maje Žebčević Matić, ravnateljice muzeja

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 667

Nakon višegodišnjeg istraživanja i prikupljanja materijala, svjetlo dana ugledala je monografija „Muzej u loncu – Slavonija, Baranja i Srijem“, projekt Gradskog muzeja Požega te autorski prvijenac Maje Žebčević Matić, ravnateljice muzeja.

Knjiga objedinjuje 33 tradicionalna jela iz 16 muzeja i muzejskih udruga istočne Hrvatske, i otkriva tadašnji život slavonskog seljaka, građanina i plemića u vremenu oskudice i obilja. Sinoćnjoj promociji je uz brojne goste prisustvovao i nakladnik Zoran Bošković iz Splita, iza čije je nakladničke kuće preko 530 objavljenih naslova.

00:31 Zoran Bošković

Knjigu je uredila dr.sc. Jelena Ivanišević, asistentica Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba.

00:42 Jelena Ivanišević

Urednica dodaje da se danas znanost potiče da istraživanja budu primjenjiva, a ova knjiga nudi ozbiljni, promišljeni i unosni koncept osmišljene gastronomske ponude Slavonije.

Autorica Maja Žebčević Matić zahvalila je na podršci kolegicama i kolegama iz muzeja, ponajprije Borisu Knezu koji je fotografijama ilustrirao monografiju te svima bez čijeg razumijevanja ne bi mogli tiskati knjigu. Uz nakladnika i urednicu, knjigu su predstavile i recenzentice Melanija Belaj i Tanja Kocković Zaborski.

Predstavljanju je bio nazočan i gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

00:48 Darko Puljašić

Finale promocije bila je degustacija jela predstavljenih u knjizi, nakon čega su gosti ocjenjivali imaju li pojedina jela potencijal turističkog proizvoda. Knjigu je moguće nabaviti u Gradskom muzeju Požega.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?