Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Nagodba Zvečeva pravomoćna, svježi kapital do ljeta

Nagodba Zvečeva pravomoćna, svježi kapital do ljeta

Ovo je, koliko je poznato, usamljeni slučaj u predstečajnoj praksi da se država kao vjerovnik jedina žalila i - izgubila

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 753

Država se spotaknula o pravne kvalifikacije u svojoj žalbi u predstečajnom predmetu Zvečevo jer je Visoki trgovački sud odlučio da njezina žalba nije osnovana, piše Poslovni dnevnik.

Odbijena je i potvrđeno je prvostupanjsko rješenje kojim je utvrđeno prihvaćanje izmijenjenog plana, te je potvrđen predstečajni sporazum Zvečeva i vjerovnika.  Predstečajni povjerenik Milan Nakić poručuje da ovime postoje pravomoćno rješenje o potvrdi nagodbe. Na Zvečevu je, kaže, provedba preuzetih obveza što kreće u roku 90 dana od izvršene dostave. Tvrtka je, doznajemo, započela pregovore o dokapitalizaciji te su potencijalni strani investitori zastali s pregovorima dok se žalba ne riješi.

Postupak je bio zamrznut i, prema Nakiću, prijetila je ozbiljna opasnost Zvečevu da se ugroze pregovori. Tvrdi i da bi čak nastala ozbiljna šteta društvu da se duže čekalo na presudu. Dokapitalizacija je, naime, dio predstečajnog sporazuma, a on očekuje da će svjež novac doći u tvrtku do ljeta. Ovo je, koliko je poznato, usamljeni slučaj u predstečajnoj praksi da se država kao vjerovnik jedina žalila zato što smatra da je povrijeđeno zakonsko načelo jednog postupanja prema vjerovnicima, a da pritom nije u pravu.

Promašeni su njeni navodi da će vjerovnici biti dovedeni u nejednak položaj jer se onima čije su tražbine manje od 100.00 kn one u cijelosti namiruju, a onima koje imaju veće tražbine, umanjuju se za 70%. Od 46 vjerovnika s tražbinama iznad 100.000 kn ukupnog iznosa 120 milijuna kuna, samo su 4, među kojima i država glasala protiv s tražbinama od 16,6 milijuna kuna, dok su 42 vjerovnika s ukupno 104 milijuna kuna tražbina glasala za, što iznosi 86% vjerovnika takvih tražbina.

Po planu se, međutim, u cijelosti, ali u četiri obroka isplaćuje prvih 100.000 kn potraživanja po vjerovniku i neovisno o pravnoj osnovi - ukupno 9,5 milijuna kn. Na ostatak duga primjenjuje se otpis od 70% (102 milijuna kn), dok se preostalih 44 milijuna kn utvrđenih tražbina obročno otplaćuje do kraja 2021. Za plan je glasala većina svih vjerovnika i najmanje 70,59% od utvrđenih tražbina vjerovnika po skupini, navodi se u presudi VTS-a.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?