Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Uskoro novi obračun odvoza komunalnog otpada

Građani će ubuduće plaćati fiksni dio računa, zatim varijabilni dio ovisno o veličini spremnika i broju pražnjenja te ugovorne kazne u slučaju nepropisnog odlaganja otpada

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 1367

Peti puta u aktualnom sazivu i prvi puta ove godine sastalo se Gradsko vijeće Grada Požege kako bi raspravljalo o desetak predloženih točaka dnevnog reda.

Među svakako najzanimljivijim temama bio je prijedlog Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada. Koji je cilj, pojasnio je direktor Komunalca Požega d.o.o. Anto Bekić.

00:43 Anto Bekić

Od prošle godine za gradove i općine uvedena je kazna za prekomjerno odlaganje miješanog komunalnog otpada. Dopuštena količina će opadati sve do 2020. godine, kad će ona iznositi 50% u odnosu na referentnu 2015. godinu. To znači da ćemo komunalni otpad sve više morati razvrstavati, inače slijede kazne. Komunalac Požega će uspostaviti i novi cjenik te će građani ubuduće plaćati fiksni dio računa, zatim varijabilni dio ovisno o veličini spremnika i broju pražnjenja te ugovorne kazne u slučaju nepropisnog odlaganja otpada.

U relativno kratkom roku mora se ustrojiti rad reciklažnog dvorišta te uspostaviti novi sustav prikupljanja otpada, uvesti identifikacije pražnjenja posuda, opremanje vozila čitačima, dostavljanje korisnicima odgovarajuće izjave i odabira usluge koje žele te brojne druge aktivnosti.

Na pitanje vijećnice Tamare Puač kako će komunalni otpad razdvajati stanari stambenih zgrada, Bekić odgovara da će biti podijeljene smeđe komunalne posude za odlaganje biorazgradivog otpada. Ukazano je i na problem s reguliranjem kontejnera oko zgrada, koji će dobiti bar kodove i korisnici će plaćati prema njihovom pražnjenju. U interesu stanara će biti da nitko ne baca smeće u njihove kontejnere, te će se putem upravitelja stambenih zgrada od Grada Požege tražiti dozvola za ograđivanje kontejnera na javnom prostoru te da stanari imaju ključeve i onemoguće pristup trećim osobama.

Ovu odluku bilo je nužno donijeti do 1. veljače, a za rok ispunjenja navedenih obveza optimistično je najavljen 1. studeni ove godine.

Roditelje koji će ove godine dobiti prvo ili drugo dijete u obitelji razveselit će odluka Gradskog vijeća da novčani dar povisi s 1.000 na 1.500 kuna. Prema riječima gradonačelnika Darka Puljašića, odluka će se primjenjivati za djecu rođenu od 1. siječnja 2018. godine.

Također, prihvaćen je prijedlog Odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Požege za 2018. godinu, pa će na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u ožujku za Počasnog građanina biti proglašen Ante Potrebica, Kolektivnu nagradu dobit će Veleučilište u Požegi i Color Emajl d.o.o., dok će Povelja humanosti biti dodijeljena Osnovnoj školi Antuna Kanižlića.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?