Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

[FOTO] Održana Svetosavska akademija povodom praznika sv. Save i 200. godišnjice rođenja Petra Preradovića

Prva je to Svetosavska akademija u Požegi od davne 1935. godine.

Autor: Magdalena Saveski
Fotografija: Magdalena Saveski
Datum:
Broj pregleda: 1555

Pravoslavna crkvena parohija Požega održala je večeras u Gradskom kazalištu Požega svečanu Akademiju povodom praznika sv. Save i 200. godišnjice rođenja pjesnika Petra Preradovića.

Prigodnim riječima Akademiju je otvorio i nazočne pozdravio domaćin, paroh požeški, protojerej Aleksandar Bjelić. "Danas je poseban dan za ovu parohiju požešku da smo se sabrali u ovolikom broju povodom najvećeg praznika za nas Srbe pravoslavce, naše slave Svetog Save. Pogotovo je velika radost za nas Požežane da ove godine Požeška parohija proslavlja 250 godina od svog osnivanja, a radost je tim veća jer još od davne 1935. godine ovdje nije bila održavana svečana akademija" naglasio je protojerej Aleksandar Bjelić, posebno zahvalivši Gradu Požegi i požeškom gradonačelniku Darku Puljašiću, koji je u pratnji supruge uveličao večerašnju svečanost.

Okupljenima se obratio i episkop pakračko - slavonski Jovan, naglasivši kako je ovo veliki dan.

"Od 1935. godine nismo se ovdje okupljali na praznik Svetog Save i evo poslije tolikih godina, ovdje smo zajedno što govori najviše o onim godinama, ne toliko pred sam Drugi svjetski rat, i u samom Drugom svjetskom ratu, koliko o onim godinama poslije tog rata, kada su takve rane trebale da se zaliječe, kada je trebalo baš ovakvim događajima, narodna duša da se zaliječi i utješi. Upravo je ovoga nedostajalo i upravo zato mislim kako je ovo veliki dan, a posebno zahvaljujemo za priliku da se okupimo ovdje u kazalištu Grada Požege i da ovom našom večeri doprinesemo kulturnom i duhovnom životu Požege." rekao je gospodin Jovan.

Upravo na kulturnom planu, kako je najavio, u studenom ove godine u Londonu će biti organizirana prezentacija biblioteke Episkopije pakračko - slavonske koja je druga biblioteka u svijetu po broju ranih južnoslavenskih tiskanih knjiga te sadržava i čuvenu rukopisnu zbirku uz četiri tisuće knjiga iz 18., 19., i 20. vijeka.

Goste su pozdravili i prof. dr. Kiril Feferman s Univerziteta Ariel iz Izraela, te protojerej Kiril Tatarka iz Mađarske koji je održao Svetosavsku besjedu. U ime požeškog biskupa Svetosavskoj akademiji nazočio je Ivica Žuljević, svećenik Požeške biskupije.

U kulturno-umjetničkom programu nastupile su Olga Bjelić i Irina Khramova koje su izvele "Podmoskovske večeri", Svjetlana Spajić koja je pročitala stihove Petra Preradovića te otpjevala obredne pjesme iz Zapadne Slavonije i sporan Ana Marković Malbaša koja je uz glasovirsku pratnju Dinka Blagojevića izvela Himnu sv. Savi. 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?