Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Učenik požeške Gimnazije Marko Šarić putuje u Gruziju

Učenik požeške Gimnazije Marko Šarić putuje u Gruziju

Od ukupno 12 natjecatelja, Marko Šarić osvojio je 4. mjesto i tako prošao među 6 učenika koji će predstavljati reprezentaciju Hrvatske na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca u srpnju u Gruziji

Autor: RVA/Magdalena Srdarević
Fotografija: RVA/Magdalena Srdarević
Datum:
Broj pregleda: 1597

U prošlu subotu održan je Državni turnir mladih prirodoslovaca na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu u organizaciji Istraživačkog centra mladih. Na turniru su sudjelovali i učenici Gimnazije Požega, Marko Šarić (1.a) i Iva Prevendar (1.b) s mentoricom, profesoricom Magdalenom Srdarević.

Oboje su predstavili svoj istraživački rad, zatim odgovarali na pitanja sudaca i protivnika te oponirali drugom natjecatelju na njegov rad. Kao uvod u sam turnir pisali su kratak test iz područja prirodoslovlja. Marko je u svom radu pokušao doći do što preciznije aproksimacije broja π Buffonovom metodom, odnosno bacanjem štapića na niz međusobno jednako udaljenih paralelnih pravaca. Iva je u suradnji s Upravom šuma Požega mjerila širinu godova na stablima na temelju kojih je zaključila kakvi su vremenski uvjeti bili na našem području u prošlosti.

Od ukupno 12 natjecatelja, Marko Šarić osvojio je 4. mjesto i tako prošao među 6 učenika koji će predstavljati reprezentaciju Hrvatske na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca u srpnju u Gruziji. Do tada mora istražiti još dva zadana problema, a natjecanje nastavlja na engleskom jeziku.

Gimnazija Požega četvrtu godinu zaredom ima svog predstavnika u reprezentaciji Hrvatske. Godine 2015. učenica Klara Stojčević sudjelovala je na turniru u Beogradu i osvojila zlatnu medalju, 2016. godine učenik Luka Korov osvojio je srebro u Iranu, a prošle godine učenica Mateja Ostojić brončanu medalju u Kini. Detalje o turniru možete pronaći nastranicama iynt.icm.hr.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?