Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Održana početna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Područne škole Ljeskovica“ u Novoj Ljeskovici, Osnovne škole Stjepana Radića Čaglin

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 479.325,71 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj financira do 214.817,70 kn, a ostatak preuzima Požeško-slavonska županija kao osnivač Škole

Autor: Promo
Fotografija: promo
Datum:
Broj pregleda: 1127

U prostorijama Područne škole Ljeskovica, jučer je održana početna konferencija povodom početka provedbe projekta energetske obnove zgrade.

Vrijednost projekta je do 479.325,71 kn, od čega će Europski fond za regionalni razvoj sufinancirati do 214.817,70 kn, a ostatak je na sebe kao osnivač preuzela Požeško-slavonska županija.

Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije „Panora“ prijavila je projekt i na Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, iz kojeg je odobreno dodatnih 88.603,78 kn.

Projekt su jučer predstavili Slađana Švajda, ravnateljica Osnovne škole Stjepana Radića Čaglin; Senka Horvat, direktorica Regionalne razvojne agencija Požeško-slavonske županije Panora; Dalibor Bardač, načelnik općine Čaglin te Tomislav Ilić, predstavnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ravnateljica škole Slađana Švajda istaknula je da važnost energetske obnove područnih škola, jer se time ulaže u djecu, njihove  obitelji te čuva radna mjesta.

„Zahvaljujem se svima koji nas podržavaju u radu, prije svega osnivaču, Požeško-slavonskoj županiji, zbog koje čvrsto stojimo na nogama. Ulaganja u škole su svakako opravdana, jer ako ugasite školu u nekom selu, ugasili ste i selo. Odnos Županije prema našoj školi dokazuje taj stav da nam je svako dijete bitno i da sva djeca zaslužuju jednake uvjete školovanja“, rekla je ravnateljica, dodavši da je prije nekoliko tjedana završena je rekonstrukcija i sanacija krovišta škole u vrijednosti u 126 tisuća kuna, financirana iz proračuna Županije.

Direktorica Panore Senka Horvat smatra da će nakon dovršetka energetske učinkovitosti ove područne djeca dobiti bolje uvjete za rad i razvoj a evo i zašto.

„Energetskom obnovom zgrade financirane su aktivnosti izrade glavnog projekta, povećanje toplinske zaštite vanjskoga zida, povećanje toplinske zaštite poda prema tlu, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, zamjena vanjske stolarije, izvedba rampe za invalide i osobe smanjene pokretljivosti, stručni nadzor građenja, energetski pregled zgrade, izrada izvješća o energetskom pregledu zgrade i energetskog certifikata nakon provedene energetske obnove, promidžba i vidljivost projekta, upravljanje projektom i administracija te stručna podrška Partnera“, pojasnila je Horvat.

Provedbom projekta bit će postignuta energetska učinkovitost od 58 posto, a zgrada će iz energetskog razreda E prijeći u energetski razred C. Završetak radova planiran je za svibanj 2018. godine.

Pilot projekt obnove bila je područne škole u Treštanovcima, koje je bila pred zatvaranjem. „Škola je prije obnove imala svega tri učenika, do završetka i završne konferencije imala je šest učenika, a danas ima 10 učenika, što je dokaz kako su ovakve investicije opravdavaju svoje postojanje", rekla je Horvat.

Načelnik Općine Čaglin Dalibor Bardač slaže se da odluke o ukidanju područnih škola nisu pogrešne.

„Ukidanjem škola, ukidate i sela te praktički šaljete poruku stanovnicima koji žive na određenom prostoru, kako nemaju više što tu tražiti. Šaljete poruku i mladima da za njihovu djecu ne postoji obrazovna ustanova u njihovim selima. Ovo što se događa danas, energetske obnove područnih škola, sigurno su jedan bolji put, pokazatelj kojim putem trebamo ići. Na ovakav način našem stanovništvu šalje se jedna pozitivna poruka, da mladi na ovim prostorima trebaju ostati te kako za ove krajeve još uvijek ima perspektive", rekao je je općinski načelnik Dalibor Bardač.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?