Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

„Kako živi narod – izvještaj o pasivnosti“

U prostoru Gradskog muzeja Požega održavaju se edukativne diskusije, u kojima sudjeluju učenici završnih razreda srednjih škola

Autor: RVA
Fotografija: RVA/GMP
Datum:
Broj pregleda: 668

U prostoru Gradskog muzeja Požega održavaju se edukativne diskusije u sklopu prezentacije projekta „Kako živi narod – izvještaj o pasivnosti“, u kojima sudjeluju učenici završnih razreda srednjih škola putem izložbenih formata i putem razgovora, s ciljem suočavanja s vrlo rasprostranjenim negativnim stavom po kojemu se ništa ne može promijeniti u našoj društvenoj okolini, a iseljavanje predstavlja najbolju opciju za mlade. U pratećim diskusijama sudjelovat će između 150 i 200 učenica i učenika požeških škola.

Prezentacijom u Gradskom muzeju Požega učenicima je predstavljeno poglavlje o obitelji Burčak iz Vukovara, budući da je ta cjelina povezana s društvenim i ekonomskim pitanjima Slavonije: stanja u poljoprivredi i stanja malih obiteljskih gospodarstava, samoorganiziranja i udruživanja gospodarstava, isplativosti poljoprivrednog rada, padu cijena, neplaćenom radu, o sustavu koji podupire samo veliku proizvodnju, a posebice su se bavili i temom iseljavanja.

Želja je potaknuti mlade da počnu aktivno razmišljati o mogućnostima mijenjanja svoje lokalne zajednicu nabolje. Projekt u Požegi je predstavila i s mladima radila voditeljica i moderatorica diskusija Klara Tončić, koja nam je prenijela njihova razmišljanja.

00:49 Klara Tončić

Gimnazijalci su također istaknuli turistički potencijal Slavonije i otvaranje novih radnih mjesta, no bez obzira na te potencijale, rekli su da bi radije otišli. Grupa za ostanak bili su učenici Obrtničke škole, koji su se potpuno poistovjetili s poljoprivrednom obitelji Burčak. Njima je taj odlazak bio na posljednjem mjestu, jer su vidjeli neke potencijale i mehanizme za profitabilno poslovanje.

Svoje dojmove prezentacije prenio je učenik Gimnazije Fran Grgić

00:30 Fran Grgić

Luka Marinac ističe da mu je radionica podigla razinu svijesti, no nije mu promijenilo razmišljanje, dok je Barbara Bošnjak, čija obitelj se bavi vinogradarstvom, uočila slične probleme s kojima se susrela obitelj Burčak.

 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?