Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

HDZ-ovci podržali proračun za 2018. i župana Alojza Tomaševića

Proračun je glatko prošao većinom glasova vijećnika i on iznosi 464 milijuna kuna ili 14% više nego 2017. godine

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 1800

Prije današnje sjednice Županijske skupštine Požeško-slavonske županije, na kojoj se našao proračun za 2018. godinu, bilo je pitanja hoće li HDZ-ovi vijećnici podržati proračun koji je predložio župan Alojz Tomašević, što bi u protivnom bio prvi korak prema njegovu rušenju s pozicije na koju je izabran u proljeće ove godine.

Proračun je glatko prošao većinom glasova vijećnika i on iznosi 464 milijuna kuna ili 14% više nego 2017. godine.

„Povećanje je predviđeno jer od 1. siječnja kreće primjena novog Zakona o financiranju područne samouprave te uvođenje fonda fiskalnog izravnanja i iz toga fonda očekuje se 7 milijuna kuna sredstava u idućoj godini, dok su izvorni prihodi 30 milijuna kuna“, rekao je župan.

Od projekata je izdvojio one financirane sredstvima EU u iznosu od 82 milijuna kuna, među kojima je  34 milijuna kuna vrijedan projekt „Zajedno do zdravlja“ Opće županijske bolnice Požega, za bolju i kvalitetniju razinu usluge te Projekt „Dom zdravlja – centar zdravlja“ s bespovratnim sredstvima od gotovo 5 milijuna kuna. U školstvu tu je Centar kompetencija na Poljoprivredno-prehrambenoj školi vrijedan 26 milijuna te niz projekata energetske učinkovitosti osnovnih škola u iznosu od 18 milijuna kuna.

Vijećnik Željko Samardžija (SDP) primijetio je da se niti jedan od planiranih programa ne nalazi u Županijskoj razvojnoj strategiji što je obaveza. „Od svih programa brzih cesta nema ništa, jer ne stoji u našem programu razvoja za iduću godinu. Bez poveznice proračuna sa strategijom nema novca Europske unije“, rekao je Samardžija.

Župan je odgovorio da je proračun dobro pripremljen, kao i u proteklom razdoblju, što kontrolira revizija koja je dala bezuvjetno mišljenje, dok je vijećnik Franjo Lucić rekao da se kapitalne investicije poput aglomeracija od 550 milijuna kuna ili brze ceste vrijedne preko milijardu kuna ne nalaze u županijskom proračunu, nego će se oni financirati iz sredstava državnih i javnih poduzeća poput Hrvatskih cesta ili Hrvatskih voda, dok se iz izvora Županije financira samo projektna dokumentacija i priprema projekta.

Rebalansom je proračun za ovu godinu smanjen na 384 milijuna kuna, jer se neki projekti prebacuju u 2018. godinu poput razminiranja poljoprivrednih površina, koje će biti dovršeni iduće godine.

Prije početka sjednice održana je minuta šutnje za sve poginule hrvatske branitelje te preminuloga generala Praljka. Sjednica je iznimno održana u prostoru Gospodarske komore, jer na Županijskoj palači traju radovi.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?