Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

[FOTO] "Požega u oku"- izložba koja je više od izložbe

Poznajemo li mi uopće ovaj naš grad? Znače li nam što ovi motivi na fotografijama? Govore li nam što? Što mi njima govorimo u prolazu?

Autor: Magdalena Saveski
Fotografija: Magdalena Saveski
Datum:
Broj pregleda: 1450

U želji da posvijesti veliku obljetnicu svoga grada, 790 godina od prvog pisanog spomena Požege, i za svoj 93. rođendan Gradski muzej Požega večeras je otvorio izložbu crno - bijelih umjetničkih fotografija „Požega u oku“ zagrebačkog fotografa Janka Belaja.

Janko Belaj imao je zadatak sam otkriti mjesta i pretpostaviti njihovu važnost za ljude koji su ovdje živjeli proteklih stoljeća ali i ljude koji žive danas, prepuštajući ulogu vodiča Rudinskim glavama, romaničkim likovima s kamenih konzola benediktinske samostanske crkve sv. Mihovila na Rudima iz 12. stoljeća.

"U ovoj izložbi ja sebe doživljavam kao dokumentarista kazališne predstave, a Rudinske glave su svojevrsni glumci koji pričaju priču.Teatar, kazalište, scena je Grad Požega i njezini detalji, a Rudinske glave su glumci. Publiku puštam da sama zamisli što oni pričaju, rekao je Belaj dodajući kako je nastojao u svojim fotografijama pokazati Požegu kako ju vidi, kako misli da ju treba vidjeti i fotoobjektivom uloviti ono malo života što je u Požegi ostalo, i izbjeći mrtve scene odnosno situacije gdje nema ljudi.

Ravnateljica Gradskog Muzeja Požega Maja Žebčević Matić, ističe kako je ova izložba više od izložbe, a s kojom su željeli potaknuti sugrađane na razmišljanje i pokušaj spoznaje što za njih znači ovaj grad koji ima tako respektabilno veliku obljetnicu prvog pisanog spomena. "Željeli smo kroz snažnu crno - bijelu formu umjetničke fotografije uz pomoć svjetskih priznatih Rudinskih glava, suvremenika ove obljetnice kao naših vodiča kroz prostor i vrijeme osvijestiti poznate i nepoznate vizure naše Požege. Željeli smo pomoću umjetnosti isprovocirati sami sebe s pitanjem – poznajemo li mi uopće ovaj naš grad? Znače li nam što ovi motivi na fotografijama? Govore li nam što I što mi njima govorimo u prolazu? S obzirom da jurimo ubrzano ususret 800. obljetnici, cilj ove izložbe je na neki način potaći nas kao pojedince, ustanove i zajednicu da razmislimo na koji način bismo mogli pridonijeti ovom gradu u smislu podizanja kvalitete života, kulture i umjetnosti." - rekla je Žebčević Matić.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Darko Puljašić, naglasivši kako mu je prije svega iznimna čast biti gradonačelnik grada koji slavi 790. godina od svog prvog spomena. "Rudinske glave s ovih prekrasnih fotografija pozivaju sve nas da preispitamo svoj grad, svoju kulturu i svoju budućnost. Pozivaju nas da damo svoj doprinos kako bi unaprijedili grad za nas, za one koji dolaze. Što je Požega za mene? Požega je za mene ljubav - moja obitelj, moji prijatelji i vi dragi sugrađani – ljubav za koju se vrijedi potruditi.” - rekao je gradonačelnik Puljašić.

Uz izložbu predstavljen je i zidni kalendar za 2018. godinu na kojemu je odabrano 12 najsnažnijih i tehnički najsavršenijih Belajevih fotografija koje će biti podsjetnik svima, sve do 2027. godine. Izložba će biti otvorena do 18. siječnja, a u tih mjesec i pol dana posjetitelji će moći uživati uz prekrasne fotografije svoga grada i u nizu popratnih, sadržaja kako to samo u našem muzeju biva.


 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?