Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Gradsko vijeće usvojilo proračun za 2018. godinu od 138,8 milijuna kuna

Gradsko vijeće Grada Požege sastalo se danas po četvrti puta u ovom sazivu, kako bi usvojilo više od 20 točaka dnevnog reda

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 1429

Gradsko vijeće Grada Požege sastalo se danas po četvrti puta u ovom sazivu, kako bi usvojilo više od 20 točaka dnevnog reda. Sjednica je započela minutom šutnje u čast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

S obzirom na broj tema i da se na dnevnom redu našao rebalans proračuna za 2017. te prijedlog proračuna za 2018. godinu, sve je prošlo vrlo brzo za samo sat i pol vremena. Razlog leži u činjenici da je od šest vijećnika SDP-a sjednici nazočila samo Tamara Puač, a nije bilo ni nezavisnih vijećnika Dražena Pekčeca te Marijane Švajda. Tamara Puač požalila se da joj materijali nisu isporučeni u propisanom roku, pa je odbila sudjelovati u raspravama, dok je nekoliko pojašnjenja tijekom sjednice zatražio vijećnik Živog zida Branko Spajić, na koja je vrlo brzo dobio i odgovor. Valja napomenuti da je Zdravko Ronko zatražio prestanak mirovanja njegova mandata u Gradskom vijeću, pa će on od 15. prosinca ponovno biti gradski vijećnik, umjesto Ivana Čolaka.

Na početku sjednice dva su pitanja za gradonačelnika imali vijećnici HDZ-a. Doznali smo da su danas odobrena sredstva od 5,2 milijuna kuna za program Zaželi – program zapošljavanja žena financiran iz Europskog socijalnog fonda. „Bit će zaposleno 40 žena te će preko 140 sugrađanki i sugrađana biti tim programom zbrinuto, koje će se svakodnevno obilaziti i smatramo da je to fantastičan program“, rekao je gradonačelnik Darko Puljašić.

Danas je prihvaćeno i financiranje projekta aglomeracije Požega u iznosu od 217,5 milijuna kuna. Financirat će se kroz nekoliko izvora, a sam Grad Požega u ovom projektu kroz sljedeće tri godine sudjeluje s iznosom od 9 milijuna kuna.

Nakon trećih izmjena i dopuna proračun za 2017. iznosi 97,5 milijuna kuna, što je manje za 16.5% u odnosu na zadnji proračun. Smanjenje se prvenstveno odnosi na sredstva iz pomoći za projekte reciklažnog dvorišta, izgradnju poduzetničkog inkubatora i drugih projekata koji će se realizirati u 2018. godini.

Proračun za 2018. iznosi 138,8 milijuna kuna i jedan je od najviših unazad petnaest godina, rekao je gradonačelnik Darko Puljašić.

00:31 Darko Puljašić

Ono što će razveseliti roditelje jest da će od 1. siječnja naknade za prvo i drugo dijete biti povećane sa 1.000 na 1.500 kuna, povećane su pomoći za socijalno ugrožene sa 300 na 500 kuna, predviđena su sredstva za pomoć roditeljima osnovnih škola te povećana sredstva za sport.

Od ostalih točaka valja istaknuti da su povećane plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada Požege, što je pojasnio gradonačelnik.

00:42 Darko Puljašić

Gradsko vijeće je donijelo i Odluku o uvjetima, cijeni i poticajnim mjerama i postupku prodaje građevinskog zemljišta gospodarske namjene u Industrijskoj i Obrtničkoj ulici u Požegi. Do kraja iduće godine bit će izgrađen poduzetnički inkubator, kao rasadnik budućih poduzetnika. Početna cijena zemlje u gospodarskoj zoni je 1 euro po kvadratu. Poduzetnici će biti potpuno oslobođeni od komunalnog doprinosa te dijela komunalne naknade prvih pet godina.

00:31 Darko Puljašić

Provedena je urbana komasacija, jer su parcele bile neuređene te je sa suvlasnicima dogovoreno rješenje i danas se točno znaju vlasnici parcela. Kako bi se zaštitili od malverzacija sa zemljištem u uvjetima se između ostaloga nalaze i rokovi za stavljanje zemljišta u funkciju, a na svakih 1.000 m2 zemljišta mora biti otvoreno barem jedno radno mjesto.  „Požega se ovime uključuje među gradove koji žele imati budućnost, a to je pomaganje i poticanje poduzetnika da proširuju kapacitete, kako bi Požežani imali što više radnih mjesta“, rekao je gradonačelnik.

Gradsko vijeće je na sjednici i jednoglasno na novi četverogodišnji mandat potvrdilo uspješnu ravnateljicu Gradske knjižnice i čitaonice Požega Aleksandru Šutalo (Pavlović).

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?