Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

[FOTO] Profesorica Tehničke škole na TCA seminaru u Rumunjskoj

Na seminaru su sudjelovale tri predstavnice Republike Hrvatske, među kojima je bila i profesorica Marina Mirković s Tehničke škole Požega

Autor: RVA/Marina Mirković
Fotografija: Marina Mirković
Datum:
Broj pregleda: 1118

U razdoblju od 21. do 25. studenog 2017. godine u rumunjskom Bukureštu održan je TCA (Aktivnosti transnacionalne suradnje) kontaktni seminar pod nazivom “Strategic Partnerships Plus – Innovation in education" u organizacjii  Agencije za mobilnost i programe EU.  


Prema prihvaćenim prijavama, na seminaru su sudjelovale tri predstavnice  Republike Hrvatske, među kojima je bila i Marina Mirković, mag. ing.el. s Tehničke škole Požega te Sonja Tušek Podobnik (I. osnovna škola Varaždin) i  Marijana Bilandžić (Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj). Svrha ovog osposobljavanja kojeg je organizirala  rumunjska nacionalna agencija (ANPCDEFP) je razvoj novih međusektorskih strateških partnerstava u sklopu Ključne aktivnosti 2 za prijavljivanje projektnih prijedloga na natječaju u 2018. godini.

U središtu aktivnosti bile su inovacije u obrazovanju u Europi u kontekstu projekata strateških partnerstava. Na seminaru je sudjelovalo 60 sudionika iz 20 europskih zemalja. Seminar je omogućio razvijanje projektnih ideja na temu seminara te olakšao sudionicima pronalazak potencijalnih partnera za provođenje osmišljenih projekata. Osiguran je prostor za razmjenu znanja i iskustava između organizacija uključenih u sve vrste aktivnosti učenja.

Događaj je sudionike stavio  u središte procesa učenja putem interaktivnih metoda, fokusirajući se na razumijevanje koncepata i specifičnosti rada na međunarodnim projektima. Upotrijebljena je kombinacija obuke, radionica i facilitiranih rasprava. Aktivnosti su vodili iskusni facilitatori s opsežnim razumijevanjem procesa učenja i strateškog partnerstva prema Erasmus+ programu.

Na seminaru je prof. Mirković uspostavila suradnju s europskim kolegama kroz komunikaciju  i razmjenu ideja  u stvaranju projektne ideje. Tako je među brojnim projektima osmišljen i projekt „Smart Education”. Partneri u budućem projektu bile bi ustanove za edukaciju iz Turske, Poljske, Rumunjske, Austrije i Republike Hrvatske (Tehnička škola, Požega). Primjena pametnih telefona u edukaciji potiče promicanje digitalne pismenosti te unapređenje alata i metodologija s ciljem poboljšanja kvalitete procesa učenja. Za nastavnike će se organizirati radionice i online tečajevi primjene brojnih aplikacija koje se mogu primijeniti putem pametnih mobitela i koristiti u nastavnom  procesu.

Zanimljiva je bila interkulturalna večer s kreativnim predstavljanjem zemalja sudionika. U kratkom upoznavanju Bukurešta, poznatog kao Pariz Istoka ili Balkana  sudionici su vidjeli  njegove široke  bulevare i brojne parkove. U starom dijelu grada obišli su Curtea Veche gdje su ostaci palače u kojoj je vladao poznati tiranin Vlad Tepeš (Vlad III Drakula). U blizini je crkva navještenja svetog Antuna,  rumunjski povjesni muzej, prva banka Rumunjske, te crkva Stavropoleos.

Palača parlamenta u Bukureštu druga je  najveća administrativna zgrada na svijetu (odmah nakon Pentagona) i najveća zgrada Europe. Danas se unutar nje nalaze parlament i muzej suvremene umjetnosti.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?