Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

"Velika ispovijed“ - priče 33 žene različite životne dobi iz različitih sredina

"Velika ispovijed“ - priče 33 žene različite životne dobi iz različitih sredina

Promocija je održana u sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige, sinoć u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega.

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 1285

Sinoć je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega održana promocija knjige "Velika ispovijed“ autorice Jasminke Frleta Botica u kojoj su ispričane 33 priče žena, različitih životnih dobi iz različitih sredina - Slavonije, Dalmacije i Zagreba.

Priče su rađene na bazi istih pitanja koje su dobile sve ispovjednice, a koja su bila vezana za život, djecu, osobne stvari, odnos u obitelji, obrazovanje, kako se nose sa životom, što im je bilo najteže, najlakše, kako su doživjele ratove...

Osim ove Frleta Botica objavila je još jednu knjigu "Vlak života", autobiografsku priču, koju je napisala kao dar svojim roditeljima za 50. godišnjicu braka. Kako je bila dijete gastarbajtera, rasla je kod bake, odvojena od roditelja, a upravo tom knjigom željela im se predstaviti, jer je smatrala da ju zapravo ne poznaju.

„Pišući, dobivala sam odgovore na neka pitanja, oslobađala sam se nekog balasta kojeg sam nosila cijelog života. Kad sam knjigu podijelila njihovim gostima na proslavi i kada su je pročitali, neki su rekli kako je i njihov život imao takvih uspona i padova, no nikad se nisu o njima usudili pisati. Zaključila sam kako je meni to donijelo olakšanje, a možda bi i drugim ženama, kada bi ispričale svoju životnu priču. Tako se rodila ideja da razgovaram sa ženama i da mi ispričaju svoje priče" – pojasnila je Jasminke Frleta Botica, nastanak svoje druge knjige.

Velika ispovijed“ knjiga je o tri generacije žena. Neke su svoju ispovijed počele s II. Svjetskim ratom od vremena potpune neravnopravnosti žena, stroge podjele rada na muške i ženske poslove, do današnjih suvremenih žena koje su se pak izborile za zrnce ravnopravnosti. Kroz priče se vidi pomak, od vremena kada su žene bile slabo obrazovane pa ponekad i nepismene do današnjih žena koje završavaju fakultete, rade karijeru i ekonomski su samostalne, pa samim time i ravnopravne. No, kako kaže autorica, svima im je zajedničko jedno - na prvom mjestu su obitelj i djeca.

Svoj doprinos sinoćnjoj predstavljanju knjige dale su i članice Čitateljskog kluba koje su ukratko prepričale pročitane priče i svojim pitanjima potaknule raspravu nakon promocije.
 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?