Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Mobilnost Tehničke škole Požega u Portugal

U razdoblju od 15. do 28. listopada mobilnost u portugalsku Bragu ostvarilo je 18 učenika iz tri zanimanja (po 6 učenika Tehničara za računalstvo, Tehničara za mehatroniku i Računalnih tehničara za strojarstvo), te tri nastavnika u pratnji

Autor: RVA/Tehnička škola
Fotografija: Tehnička škola
Datum:
Broj pregleda: 1770

Tehničkoj školi iz Požege je Nacionalna agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU) odobrila Erasumus+ projekt mobilnosti učenika naziva: „Iskorak u inovativniju i kreativniju budućnost uz pomoć EU stručnjaka“. Ovaj projekt pripada programu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u okviru Ključne aktivnosti 1 - Mobilnost u svrhu učenja za pojedince. Projektom su planirane dvije mobilnosti učenika. Prva mobilnost za 18 učenika u Bragu (Portugal), a druga za 16 učenika u Škofja Loku (Slovenija).

U razdoblju od 15. do 28.10.2017., prvu mobilnost u portugalsku Bragu ostvarilo je 18 učenika iz tri zanimanja (po 6 učenika Tehničara za računalstvo, Tehničara za mehatroniku i Računalnih tehničara za strojarstvo), te tri nastavnika u pratnji. Prije odlaska na mobilnost, nastavnici članovi projektnog tima, održali su učenicima jezične, kulturološke te pedagoško-stručne pripreme.

Na put se krenulo 15.10. autobusom do Zagreba, a zatim avionom preko Münchena do Brage. Po dolasku u Bragu bio je organizirani razgled grada, kako bi se učenici u danima mobilnosti što prije snašli i adaptirali na novu sredinu. Braga je grad sa mnogo crkvi, spomenika i  kulturnih znamenitosti među kojima se ističe svetište Bom Jesus. Nakon povratka u hotel domaćin je predstavio raspored radnih i kulturoloških aktivnosti. 

Prvi radni dan su nastavnici zajedno sa učenicima išli u poduzeća kako bi vidjeli proizvodne i tehničke mogućnosti poduzeća. Svi zajedno su upoznali okruženje u kojemu će učenici obaviti praktičnu nastavu u sljedeća dva tjedna. Učenici su praksu obavljali u devet poduzeća: IFIX, MallowDream, Promecel, Rito, Centroinformatica,  Centisupport, VHV, XDOC, Mario da CostaMartins&Filho. Učenici su na praksi obavljali praktične zadaće primjerene njihovom stupnju teorijskog znanja: crtanje strojnih dijelova u programu Solidworksu, izrada dijelova na CNC tokarilici, glodalici i bušilici, lasersko rezanje i zavarivanje, programiranje CNC strojeva (tokarilica i glodalica),  izrada utora i uprešavanje dijelova na stroju, provjera hrapavosti površine strojnih dijelova, mjerenje točnosti dimenzija i oblika, razbušivanje provrta, izrada navoja, instaliranje windowsa i office-ovih alata na računalo, popravak pisača, mobitela, programiranje pisača za ispis na cd/dvd, programiranje robotske ruke, priprema i montiranje klipova i klipnjača motornih vozila i druge. Veliku pomoć u obavljanju tih poslova učenicima su pružili mentori na praksi te nastavnici u pratnji. Iako umorni na kraju radnoga dana, bili su više nego zadovoljni dobro obavljenim poslom.

Nakon uspješno završenog radnog tjedna, subota i nedjelja su planirani za  kulturološke izlete. U subotu, 21.10.2017. su organizirali izlet u Lisabon, gdje su posjetili gradsku četvrt Belem i samo središte grada. Na povratku iz Lisabona u Bragu su svratili u svetište Gospe Fatimske. U nedjelju su doputovali u Portu, drugi po veličini grad Portugala. Nakon obilaska znamenitosti, posjet Portu završili su jednostanom vožnjom brodom po rijeci Douro.

Drugi tjedan su učenici nastavili radne aktivnosti u poduzećima prema već ustaljenom rasporedu do petka, kako bi ispunili sve ciljeve planirane ovom mobilnosti. Tijekom večernjih sati, učenici su u hotelu pisali Dnevnik rada kako bi zabilježili sve detalje novostečenih znanja i vještina. U petak, 26.10.2017., je bio zadnji radni dan u poduzeću. Domaćin, Braga mob, je navečer priredio malu svečanost za sve sudionike. Učenici su dobili potvrde o obavljenoj praksi: Europassmobility dokument, te certifikat iz poduzeća kojim se potvrđuje da su odradili sve projektom planirane aktivnosti. Bio je to ujedno i vrlo emotivan trenutak rastanka s portugalskim  prijateljima.

Opširniju galeriju fotografija i video materijala možete pogledati na Facebook stranicama Tehničke škole.

 

 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?