Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Izložbom „Rudine – gledaj Požegu – 790 godina“ započinju pripreme za 800. obljetnicu Požege

Uz izložbu će tijekom prosinca biti organizirane radionice te kao posebna atrakcija predstavljen desetljetni kalendar od 2018. do 2027. godine, kao početak desetogodišnje pripreme za 800-tu obljetnicu grada

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 608

Požega ove godine obilježava 790. obljetnicu svog prvog pisanog spomena. U pripremi je izložba umjetničkih fotografija Janka Belaja radnog naslova „Rudine – gledaj Požegu – 790 godina“ u Gradskom muzeju Požega, kao uvod u projekt obilježavanja 800. obljetnice prvog pisanog spomena grada Požege. Uz izložbu će tijekom prosinca biti organizirane radionice te kao posebna atrakcija predstavljen desetljetni kalendar od 2018. do 2027. godine, kao početak desetogodišnje pripreme za 800-tu obljetnicu grada.

Današnjem predstavljanju izložbe i projekta uz ravnateljicu požeškog muzeja Maju Žebčević Matić, nazočni su bili i gradonačelnik Požege Darko Puljašić te autor izložbe Janko Belaj.

Gradonačelnik Puljašić smatra da deset godina pripreme nije puno i siguran je da će u tih deset godina biti dovršen stalni postav i obnovljena zgrada muzeja.

00:48 Darko Puljašić

„Svatko od nas ponaosob mora biti promotor ovog grada, jer na taj način bit ćemo promotori naše budućnosti i naše djece koji trebaju nastaviti živjeti iza nas“, dodao je gradonačelnik Puljašić.

Umjetnički fotograf Janko Belaj veliki je zaljubljenik u fotografiju, osnivač prvog domaćeg portala posvećenog fotografiji Fotozine, redoviti sudionik art kolonija i autor niza izložbi.  Zahvalio je muzeju što je upravo njega odabrao za pripremanje izložbe te opisao o kakvim fotografijama je riječ.

00:28 Janko Belaj

Autor dodaje da su za potrebe fotografiranja 3D printerom izradili replike rudinskih glava, a jedan od originala bio je dio današnjeg predstavljanja.

Ravnateljica Žebčević Matić dodaje da su rudinske glave izabrali kao suvremenike prvog pisanog spomena grada Požege, koje u izložbi propituju identitet grada te sve ono na što bi mi trebali biti ponosni, a što zanemarujemo i ne koristimo kao dodanu vrijednost.

00:35 Maja Žebčević Matić

Izložba će biti otvorena od 5. prosinca, u čast 93. rođendana muzeja, i trajat će sve do 18. siječnja sljedeće godine. Kroz tih mjesec i pol dana bit će organizirana promocija desetogodišnjeg kalendara, niz drugih interaktivnih sadržaja te petodnevna radionica za srednjoškolce pod nazivom „Kako živi narod“ Kristine Leko.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?