Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

[FOTO] 2. Smotra dramskih pučkih igrokaza KUD - a Požeška dolina

"Pomislite samo kako godi srcu kad kažeš - tako su i naši stari radili. Tu se sjetiš svoga djeda, oca, majke, prijatelja. Ne živiš od danas do sutra već radiš i gradiš za vjekove."

Autor: RVA/D.O.
Fotografija: Foto Šunjo
Datum:
Broj pregleda: 490

U Gradskom kazalištu Požega proteklog vikenda KUD Požeška dolina održao je 2. Smotru dramskih pučkih igrokaza. Nastupila je folklorna i dramska sekcija KUD-a, te gosti - Zavičajno društvo Rama iz Pleternice, Mladi župe sv. Leopolda Mandića te Amatersko kazalište iz Belišća.Smotra je bila prilika za osvrt na dosadašnji rad KUD-a kojeg je predstavio predsjednik Mirko Stilinović.
"Naš KUD je osnovan krajem 2009. godine i djelujemo kroz folklornu sekciju uz mlade tamburaše i imamo dramsku sekciju po kojoj smo zaista prepoznatljivi i posebni. Napravili smo četiri video dramska uratka : Čijalo, Jamac, Brlja i Priše. Moram se pohvaliti kako su naša Županija i Grad po prvi put imali svog predstavnika u Pazinu, prošle godine, na Nacionalnoj smotri dramskih prikaza gdje smo izveli predstavu "Jamac" koju je napisao voditelj dramske sekcije Ivan Abibović. Mi smo izradili i monografiju - Naših prvih pet godina iz koje se može vidjeti što smo sve radili i gdje smo sve bili. Osim toga izdali smo video zapis "Umijeće izrade oglavlja Požeštine-tradicijske frizure. Prošle godine smo po prvi put u našem Gradu i Županiji organizirali Smotru dramskih pučkih igrokaza sve sa zajedničkim ciljem izvaditi iz bakine škrinje folklornu baštinu i sačuvati je od zaborava za naše tradicijske vrijednosti." - podsjetio je Stilinović.Smotru je prigodnim riječima otvorio zamjenik gradonačelnika grada Požege Ferdinand Troha.
"Osobito mi je zadovoljstvo biti u našem Gradskom kazalištu i svjedočiti drugi put specifičnom dramskom izričaju koji njeguje naš KUD ali i KUD iz Pleternice,Ramci. Vjerujem da ćemo uživati u našoj bogatoj kulturnoj baštini koja je uobličena u specifični dramski izričaj." - rekao je Troha.
Interes za ovom manifestacijom je bio veliki, a dokaz je popunjeno Kazalište, te pljesak publike koja je s osmijehom pratila kompletan program i nije štedjela dlanove da iskaže zadovoljstvo viđenim.

I ove godine su članovi KUD-a Požeška dolina sudjelovali u brojnim manifestacijama na području grada Požege i Županije,ali su u suradnji s Katoličkom osnovnom školom imali gostovanje u Austriji u Welsu s projektom ""Hrvatska u srcu". Plan je pozvati ljude iz Welsa na dolazak u Požegu i uzvraćanje gostoprimstva. Od nedavno KUD svoje probe održava u dvorani u Dervišagi gdje ih svi zainteresirani mogu potražiti i uključiti se u njihove aktivnosti. (https://www.facebook.com/kudpozeskadolina/ )I evo jedan citat za kraj, a citirao ga je i predsjednik KUD-a na otvorenju Smotre dramskih prikaza, a koji govori sve o važnosti djelovanja KUD-ova i ostalih društava koji njeguju našu tradiciju i običaje. Citat je dr. Radića iz 1897 godine : "Pomislite samo kako godi srcu kad kažeš - tako su i naši stari radili. Tu se sjetiš svoga djeda, oca, majke, prijatelja. Ne živiš od danas do sutra već radiš i gradiš za vjekove."

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?