Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Štajduhar: "Ako se nastavi ovakav odnos prema vodoopskrbnim objektima, vrlo brzo ćemo po pitku vodu u trgovačke lance"

Štajduhar: "Ako se nastavi ovakav odnos prema vodoopskrbnim objektima, vrlo brzo ćemo po pitku vodu u trgovačke lance"

Predsjednik kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Grada Požege, prim.dr.sc. Marijan Cesarik i vijećnik Gradskog vijeća Zvonko Štajduhar na današnjoj su konferenciji za medije govorili o perspektivi snabdijevanja građana Požege zdravom pitkom vodom.

Autor: Magdalena Saveski
Fotografija: Magdalena Saveski
Datum:
Broj pregleda: 1022

Predsjednik kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Grada Požege, prim.dr.sc. Marijan Cesarik i vijećnik Gradskog vijeća Zvonko Štajduhar na današnjoj su konferenciji za medije govorili o perspektivi snabdijevanja građana Požege zdravom pitkom vodom.

Naime na sjednici Gradskog vijeća 26. rujna 2017. godine vijećnik Zvonko Štajduhar postavio je pitanje gradonačelniku, što kani učiniti da bi se izbjeglo onečišćenje vodocrpilišta „Zapadno polje“ , kako ga ne bi zadesila sudbina „Istočnog polja“, „Božjeg zdenca“, „Bistre“, te čaglinskog, orljavačkih i ruševačkih izvora, jer se cjelokupan vozni park tvrtki Tekija i Komunalac, uključujući i vozila za prikupljanje i odvoz smeća ostavljaju u krugu Tekije, što ne bi bio velik problem da to nije sastavni dio crpilišta „Zapadno polje.“ Štajduhar smatra kako nije dobio zadovoljavajući odgovor na svoje pitanje.00:47 Zvonko Štajduhar

pitao je Štajduhar i dodao da je kod posljednjeg osobito oprezan jer sva dosadašnja obećanja i najave vezane za problematiku kvalitetne vodoopskrbe, što su bila pompoznije najavljivana to su efekti bili slabiji.

01:02 Zvonko Štajduhar

Podsjetio je Štajduhar i dodao kako je, kada je riječ o eventualnom budućem vodocrpilištu Treštanovci, važno naglasiti da je ono smješteno u polju između naselja Alilovci i Treštanovci, krajevima s vrlo kvalitetnim poljoprivrednim zemljištem na kojemu se odvija intenzivna konvencionalna poljoprivredna proizvodnja pri kojoj se koriste značajne količine mineralnih gnojiva i pesticida koji mogu imati ozbiljan utjecaj na kvalitetu vode. Štajduhar kaže i da prema njegovim saznanjima stanje s manganom nije baš najbolje pa stoga očekivanja da bi ti bunari mogli nadomjestiti vodocrpilište „Zapadno polje“ djeluju zastrašujuće. Drži da se vodocrpilište „Zapadno polje“ mora sačuvati od potencijalnih zagađivača, a to su u prvom redu motorna vozila, koja u tom inače, vodozaštitnom području prijete već nekoliko godina i kojima jednostavno tu nije mjesto.

„Nevjerojatno je da se kroz toliko vremena nije pronašla druga lokacija, a ja predlažem tri, koje nisu niti skuplje, niti neprikladnije. Prva je deponija Vinogradine u Alilovcima, tamo ne bi morali plaćati ni naknadnu, jer je to vlasništvo tvrtke Komunalac. Druga je lokacija na kojoj se nalazi centralni uređaj za pročišćavanje, otpadnih voda u Vidovcima, to smo već zagadili i prekrižili. Treća je bivše skladište građevinskog materijala Prša u Požegi. Zar je to neostvarivo pita Štajduhar.

„Dopustite da temu današnje konferencije usporedim s jednim ekološkim incidentom koji se dogodio prije nekoliko mjeseci u Zagrebu. Neki vlasnik slastičarnice u užem centru Zagreba, da bi proširio terasu svoga lokala, posjekao je jedno od tri stabla koje je raslo tik uz terasu. Na noge su se digli, kvartovski političari, gradski političari, udruge za zaštitu prirode, ekološke udruge, razne inspekcije, lokalni mediji, čak je i državna televizija prikazala 5-minutnu reportažu o nemilom događaju. Uz dužno poštovanje, prema posjećenom stablu, očekujem da će ova tema koju smo otvorili na prošloj sjednici gradskog vijeća Grada Požege probuditi barem istu pozornost svih zainteresiranih, pa neka netko onda kaže da smo provincija“ - rekao je Štajduhar i još jednom ponovio da ako se nastavi ovakav odnos prema preostalim kvalitetnim vodoopskrbnim objektima, u prvom redu prema crpilištu „Zapadno polje“, kako ćemo vrlo brzo po zdravu pitku vodu u trgovačke lance, ali ne po cijeni od pet kuna za 1.000 litara, već po pet kuna za tri litre.

„Žalosno je prisjećati se svega što ste u 50 godila uložili u nešto da bi to sačuvali, osobito ako je to što ste gradili služilo na čast i vama i desetinama drugih koji su zajedno težili istom cilju, da bi poslije svega netko to obezvrijedio i jednostavno pretvorio u javno parkiralište, a od tvrtke koja je uživala ugled kao malo koja u toj branši, napravili leglo nepotizma i političke korupcije bez premca.“ – zaključio je Štajduhar.

Grad Požega je po mnogo čemu bio među prvima u Hrvatskoj. Tako je u 16. st. Požega dobila vodovod. Bio je to, nakon dubrovačkog, prvi vodovod u Hrvatskoj. No danas su perspektive snabdijevanja građana Požege zdravom pitkom vodom ugrožene, smatra i predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Grada Požege, prim.dr.sc. Marijan Cesarik.

Podsjetio je kako su najveći zagađivači vode industrija i neočekivano ali istinito, suvremena poljoprivreda. Kako se uzgoj hrane, koji nema za cilj ekološku proizvodnju, temelji na proizvodnji sve veće količine, takvi proizvođači se ne ustručavaju od korištenja umjetnih gnojiva i pesticida kako bi povećali prinose – istaknuo je Cesarik.

„Tako velike zemljišne površine bivaju zagađene ovim tvarima koje se kišama odvode u tlo i zagađuju podzemne izvore pitke vode. Zbog poljoprivredne ekstenzivne proizvodnje, te velikih urbanih sredina i nekvalitetnog zbrinjavanja komunalnog otpada koji ugrožava podzemne vode, najugroženija područja istočne Slavonije i sjeverozapad Hrvatske. U istočnoj Slavoniji najveći je problem s arsenom, manganom i željezom. Problem arsena se rješava postavljanjem uređaja za neutraliziranje arsena.00:41 Marijan Cesarik

rekao je Cesarik i dodao kako će Klub vijećnika SDP-a predložiti tematsku sjednicu Gradskog vijeća Grada Požege na temu perspektive snabdijevanja građana Požege zdravom pitkom vodom.

„Voli bih da Grad Požega turistima može reći, nešto što u Rimu kažu svojim turistima, a to je : „Voda je pitka“. Volio bih da budemo na razini, onih europskih gradova gdje je voda zdrava, pitka i preporučljiva za piće - zaključio je Cesarik.
 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?