Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

"I ti ćeš ostarjeti" - projekt Hrvatskog ženskog društva Pleternica uspješno priveden kraju

"I ti ćeš ostarjeti" - projekt Hrvatskog ženskog društva Pleternica uspješno priveden kraju

Iz Društva se nadaju produžetku projekta jer su novi projekt ponovno aplicirali na natječaj Ministarstva a demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Autor: RVA
Fotografija: HŽD Pleternica
Datum:
Broj pregleda: 1366

Hrvatsko žensko društvo Pleternica provodi projekt pod nazivom "I ti ćeš ostarjeti", kojega je odobrilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku a koji je započeo s provedbom 1. studenog prošle godine. S voditeljicom projekta, Valentinom Protić i volonterkom i donedavnom voditeljicom projekta, Ivanom Pejnović razgovarali smo o aktivnostima i radionicama koje su provedene u proteklih godinu dana, planovima i ciljevima za naredno razdoblje.

Ivana Pejnović: Projekt Hrvatskog ženskog društva Pleternica "I ti ćeš ostarjeti" odobren je od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i započeo je s provedbom 1. studenog prošle godine. Ušli smo zadnji mjesec provedbe projekta ali se nadamo produžetku jer smo novi projekt aplicirali na novi natječaj Ministarstva. Tako da se nadamo i projektu „I ti ćeš ostarjeti“ -2 dio. Projekt smo ponovo prijavili na područje usmjereno smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina.Koje ste projektne aktivnosti proveli u sklopu projekta u ovih proteklih godinu dana?

Ivana Pejnović: Obilježili smo važne datume vezane za promicanje ljudskih prava, prevenciju socijalne isključenosti i nenasilje.
Proveli smo 11 radionica kroz program osnaživanja starijih osoba i osoba koji idu u susret starijoj dobi u zastupanju sebe i svojih prava - voditeljica radionica je Magdalena Živković, licencirani psiholog.
U utorak 17.10. u 18h nas očekuje posljednja radionica na kojoj će svi sudionici i polaznici radionica dobiti male priručnike koje su izradila gđa. Magdalena i prijašnja voditeljica projekta gđa. Ivana Pejnović, kao mali podsjetnik na vježbe koje su naučili tijekom navedenog programa ali i kao samopomoć u određenim životnim situacijama.
Provedene su 4 radionice/predavanja na temu „Poticanje jezičnih djelatnosti slušanja i govorenja do aktivne i kvalitetne komunikacije“ - koje je provela voditeljica Katarina Aladrović – Slovaček , doc.dr.sc.
Provedene su 4 radionice na temu „Diskriminacija i zaštita prava starijih osoba“ – voditeljica Marija Kajtar – Mikanović, socijalni radnik
Održana 2 predavanja policijskog službenika za nadzor i planiranje Policijske uprave požeško – slavonske Krunoslava Kokića na temu : „Problem nasilja nad starijim osobama u obitelji, oblici nasilja i prevencija nasilja“ te nas u zadnjem tjednu provedbe projekta očekuje zadnje predavanje o „Imovinskom kriminalitetu i sigurnom sudjelovanju u prometu“
2 predavanja na temu: „Razlike između ugovora o doživotnom i ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, te poništavanje istih“ – održao je Daniel Stipić, spec.publ.adm
U svibnju su korisnici i volonteri projekta posjetili sajam PRAVO VRIJEME – Sajam za 50+ generacije na Zagrebačkom velesajmu te se upoznali s ponudom lječilišta, toplica, ortopedskih pomagala, zdravstvenih usluga ,preparata, opreme koja doprinosi povećanju kvaliteti života u starijoj dobi.
Održano 11 radionica pletenja košarica od papira koje je vodila Đura Dragić Šimunović, u četvrtak nas očekuje posljednja u ogranku naše udruge, kod „VESELIH ŠOKICA“ u Zagrađu u19.30, pa nam se pridružite, još stignete kako od reklamnih letaka, koji se motaju u šibe, izraditi pletene košarice.
Također, proveli smo niz kreativnih radionica u prostoru udruge, u novootvorenom Centru udruga u Pleternici te u ograncima udruge ( Zagrađu, Bučju i Buku )
Sudjelovali smo i na gradskim sajmovima ( božićnom, uskrsnom i za Lidas ) te smo na štandovima izlagali radove koje su izradili korisnici projekta.
Naše aktivnosti smo objavljivali na Facebook stranici udruge te su nas popratili i lokalni internetski portali sa svojim objavama.Koje ste važne datume obilježili vezane za promicanje ljudskih prava, prevenciju socijalne isključenosti i nenasilje ?

Valentina Protić: Obilježili smo Međunarodni dan tolerancije 16.11. 2016.g., Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25.11.2016.g., Međunarodni dan ljudskih prava 10.12.2016.g., Svjetski dan socijalne pravde 20.2..2017.g., nizom prezentacija i podjelom promidžbenih materijala našim sugrađanima. Prigodnim programom Glazbene škole Pleternica proslavili smo Međunarodni dan starijih osoba 1.10.2017.

Što su učili polaznici radionica „Poticanje jezičnih djelatnosti slušanja i govorenja do aktivne i kvalitetne komunikacije“ ?

Valentina Protić: Radeći različite vježbe za glas i izgovor polaznici su fonirali glasove, učili pravilno disanje, te radili vježbe svađanja kroz koju su oslobađali tijelo za komunikaciju i aktivno govorenje. Nakon vježbi polaznici su razgovarali o važnosti slušanja tijekom govorenja, kao i o važnosti neverbalne komunikacije s kojom nesvjesno komuniciramo više nego s verbalnom. Također, polaznici su naučeni kao se „snaći“ u pojedinim situacijama iz svakodnevnoga života kao npr. dolazak liječniku, odlazak u kupovinu, razgovor s prijateljima, djecom, kupovina na tržnici i slično. Nakon toga, polaznici su radili niz polemika a, sve u svrhu poboljšanja komunikacijskih vještina.Jeste li ostvarili cilj projekta koji ste si na početku zadali?

Valentina Protić: Jesmo. Provedbom projekta i projektnim aktivnostima, kojih je zaista bilo mnogo, te u koje su bili uključeni stručnjaci iz različitih područja od psihologa, sociologa, policijskog službenika, pravnika, socijalnog radnika, educirali smo starije osobe ali i žene srednjih godina o načinima ostvarivanja prava na zaštitu, informirali smo ih o službama, ustanovama i organizacijama kojima se trebaju obratiti ako se nađu u situaciji da im treba pomoć, ali smo im kroz kreativne radionice organizirati kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Na kraju se želim zahvaliti Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku što su nam dali financijsku podršku za provedbu ovog projekta, Gradu Pleternici na stručnoj pomoć njihovih djelatnika kao i na ustupanju potrebne tehničke opreme koja nam je bila potrebna za provedbu edukacija, zahvaljujemo se Hrvatskoj knjižnici i čitaonici u Pleternici na ustupanju prostora za pojedine aktivnosti.Ivana Pejnović: Također, se zahvaljujemo Uredu pučke pravobraniteljice i Udruzi Brod grupa za ženska ljudska prava na poslanim promidžbenim materijalima. Kao i svim volonterima koji su sudjelovali na gotovo svim aktivnostima.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?