RVA.hr » Vijesti » Požega » Javnozdravstvena akcija: Ne bojte se raka, on je danas izlječiva bolest ako se dovoljno rano otkrije Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Javnozdravstvena akcija: Ne bojte se raka, on je danas izlječiva bolest ako se dovoljno rano otkrije

Akcijom se želi podići razina svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka i važnosti kontrola

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 497

Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i županijska podružnica Lige protiv raka održavaju danas do 11 sati ispred zgrade požeškog muzeja prigodnu javnozdravstvenu akciju, povodom Mjeseca borbe protiv raka dojke te Dana ružičaste i plave vrpce, posvećenih ranom otkrivanju raka dojke i raka debelog crijeva. Javnozdravstvenom akcijom građanima su promovirani Nacionalni programi ranog otkrivanja raka. Cilj akcije je podizanje razine svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke, raka debelog crijeva i raka vrata maternice, te raka općenito. Svi zainteresirani mogu dobiti korisne savjete o svim učestalijim karcinomima.

Jasmina Kovačević iz Zavoda za javno zdravstvo ističe da se ove akcije organiziraju već desetak godina.

„Želimo sugrađane podsjetiti na važnost kontrola. Naša županija je u prosjeku Republike Hrvatske, no svaka četvrta osoba kod nas umire od raka. Naravno, ne volimo tu riječ, no puno njih ju je čulo u protekloj godini, dijagnozu da imaju rak.

No, rak danas nije osuda na smrt. Rak je danas u najvećem broju slučajeva, posebice ako je rano otkriven, izlječiva bolest, koja se onda kronično kontrolira. Ne treba se bojati dijagnoze kao prije i vjerujem da ćemo i mi doživjeti lijek protiv raka. Malo toga se može napraviti ako imate genetsku podlogu, ali se može za početak dovoljno rano otkriti, što je jako važno. Osnovne preporuke su: pazite što jedete, nemojte pušiti, nemojte pretjerivati s alkoholom i krećite se. Time ste si smanjili rizik i napravili sve što vi sami možete napraviti. Više od toga nema niti potrebe.

Potporu akciji došao je pružiti i gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

„Grad Požega i ja kao gradonačelnik smo zahvalni što imamo Dan ružičaste i plave vrpce. Naši sugrađani moraju početi sami misliti na svoje zdravlje, a ovo je još jedna akcija koja ih potiče na to i koja pomaže da shvatimo da smo mi najvažniji i da brinemo o svom zdravlju. Pozivam sugrađane da se jave na besplatne i preventivne programe, jer prevencija čuva glavu. Svaka uložena kuna u prevenciju se vraća kroz tri kune za liječenje bolesti“, rekao je gradonačelnik.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?