RVA.hr » Vijesti » Požega » [FOTO]"Budućnost zapošljavanja mladih je u poljoprivredi" Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

[FOTO]"Budućnost zapošljavanja mladih je u poljoprivredi"

Kako uspjeti u poljoprivredi? Koje su poveznice poljoprivrede i marketinga? Što očekivati od poljoprivredne reforme od 2020.? Odgovore na pitanja pokušali su dati neki od najuspješnijih hrvatskih poljoprivrednika poput Gorana Vrabeca, direktora tvrtke Volim ljuto, Jana Marinca, predsjednika Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika Agro i suvlasnika tvrtke Veggie, te Marijana Balića, vlasnika OPG-a Balić.

Autor: Magdalena Saveski
Fotografija: Magdalena Saveski
Datum:
Broj pregleda: 1011

Poljoprivredna televizija organizirala je danas besplatna predavanja za mlade poljoprivrednike, u prostorima Veleučilišta u Požegi. Polaznici edukacije imali su priliku dobiti odgovore na pitanja, Kako uspjeti u poljoprivredi? Koje su poveznice poljoprivrede i marketinga? Što očekivati od poljoprivredne reforme od 2020.?

Odgovore na pitanja pokušali su dati neki od najuspješnijih hrvatskih poljoprivrednika poput Gorana Vrabeca, direktora tvrtke Volim ljuto, Jana Marinca, predsjednika Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika Agro i suvlasnika tvrtke Veggie, te Marijana Balića, vlasnika OPG-a Balić. Goran Vrabec, direktor tvrtke „Volim ljuto“, rekao je kako su marketing i edukacija u poljoprivredi iznimno važnI i ključnI, iako se poljoprivrednici baš ne odlučuju ulagati u to područje.

00:43 Goran Vrabec

rekao je Vrabec i dodao kako su upravo ovakve edukacije poljoprivrednika nužnost i bitno je privući što više ljudi. Jan Marinac predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika Agro i suvlasnik tvrtke Veggie, naglašava kako se trenutno radi na olakšavanju poslovanja u agro sektoru poljoprivrednicima, posebice mladima.

00:45 Jan Marinac

rekao je Marinac i dodao kako bi najavljena reforma poljoprivrede trebala sve pojednostaviti, a poanta cijele njene priče je da se povuku sredstva, a ne da ih se nakon završenog programskog razdoblja mora vratiti. Smatra i kako je budućnost zapošljavanja mladih u poljoprivredi, jer statistike EU pokazuju da su upravo mladi ti koji puno više zapošljavaju na svojim poljoprivrednim gospodarstvima, imaju veći standard proizvodnje, i više su obrazovani.

Nazočni su mogli čuti i sve o mjerama 4. i 6, koje su im predstavile Lana Bačura i Robertina Vučković iz Ministarstva poljoprivrede, kao i na što posebno paziti prilikom prijave i provedbe projekta o čemu su govorile Katarina Lisjak i Jelena Hak iz Tempo savjetovanja.

Današnja predavanja se održavaju u okviru EU projekta „The Young Farmers Engine for the CAP 2020 – Young Village Folk“, vrijednog oko 300.000 eura, čiji je nositelj Radiotelevizija Slovenija, a Poljoprivredna televizija je suradnik.

Dan nakon edukacije, sutra 23. rujna, na Trgu sv. Trojstva od 10 sati održat će se 2. sajam poljoprivrede i seoskog turizma „AgroTour Slavonija“. Na sajmu će se okupiti proizvođači iz Slavonije i Baranje, koji se, pored standardnih, bave uzgojem poljoprivrednih kultura koje nisu uobičajene i svakodnevno dostupne. Sajam će i ove godine biti obogaćen zabavnim programom, nastupima kulturno-umjetničkih društava, igrama za najmlađe, nagradama za posjetitelje i tamburašima. Poljoprivredna televizija na ovaj način želi omogućiti hrvatskim poljoprivrednicima širenje svog tržišta te im pružiti priliku za predstavljanje kako građanima tako i potencijalnim poslovnim partnerima.
 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?