Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Josip Budimir: Nazivaju me balavim i nesposobnim, a u tri godine smo vratili dug od 7 milijuna kuna

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Kutjeva obilježen je Dan grada Kutjeva i njegove zaštitnice Male Gospe

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 4669

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Kutjeva obilježen je Dan grada Kutjeva i njegove zaštitnice Male Gospe. Obilježavanju su uz domaćine bili nazočni brojni dužnosnici - župan Alojz Tomašević, predsjednica Županijske skupštine Josipa Miličević, gradonačelnici i načelnici te njihovi zamjenici s područja Požeško-slavonske županije, kao i gosti načelnik Općine Zagvozd Miroslav Gaće te iz susjedne BiH načelnik Općine Posušje Branko Bago i predsjednik Vijeća mladih BiH Mate Lončar, predstavnici institucija i ustanova s područja županije te gospodarstvenici.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Kutjeva Ivica Ribičić istaknuo je da je za Kutjevo najvažnije zaustavljanje iseljavanja obitelji i stanovništva. „Kao gradski vijećnici moramo učiniti sve što je u našoj moći da ojačamo gospodarstvo, posebice poljoprivredu, kao temelj za stvaranje uvjeta za bolji život i gospodarsku stabilnost na području grada Kutjeva“, rekao je Ribičić.

00:35 ivica Ribičić

Gradonačelnik Grada Kutjeva Josip Budimir predstavio je provedeno u proteklom razdoblju, planove za budućnost kao i probleme s kojima se susreću. Istaknuo je činjenicu da Grad Kutjevo danas nikome dužan i ponosno stoji pred svim poslovnim partnerima. I on je odlazak sve većeg broja stanovnika nazvao alarmantnom situacijom, rekavši da je u proteklih nekoliko godina Kutjevo napustilo petstotinjak stanovnika, po čemu prednjače u našoj županiji.

„Županijska i lokalna vlast rade i stvaraju uvjete za kvalitetniji život. Gradimo infrastrukturu, koje netko mora izvoditi i netko to mora raditi, te samim time otvaramo radna mjesta. No, potrebna je još jača sinergija da u pozitivnom smjeru pokrenemo demografske trendove“, rekao je Budimir.

Ono što ga također tišti jest da ga neki i danas nazivaju balavim i nesposobnim.

00:19 Josip Budimir

Spomenuo je prošle kalendarske godine realizirane projekte na području Kutjeva, kao što su filtarsko postrojenje Kutjevo vrijedno 2,4 milijuna kuna, prvu fazu adaptacije Društvenih domova u Vetovu i Kuli vrijedne po 500 tisuća kuna, asfaltiranje Cvjetne ulice u Vetovu od 500 tisuća kuna, dva malonogometna-rukometna igrališta u Grabarju i Bektežu vrijedne 400 tisuća kuna, opremanje dječjeg igrališta u više naselja od 300 tisuća kuna, asfaltiranje dvije ulice u centru Kutjeva vrijedno 350 tisuća kuna, obnovljen Sportsko rekreacijski centar u Kutjevu n što je utrošeno 200 tisuća kuna, te više projekata vrijednih stotinjak tisuća kuna. Kutjevo je u ovim projektima sudjelovalo s preko milijun kuna vlastitih sredstava, dok su ostalo sredstava ministarstava, ustanova, trgovačkih društava i drugih dionika.

Od socijalnih mjera Grad sufinancira vrtić, prehranu za školarce slabijeg imovinskog statusa, kupuju bilježnice za učenike kutjevačke škole, sufinanciraju kupnju autobusnih karata za srednjoškolce, stipendiraju 16 studenata s područja Grada te su osigurali besplatan prijevoz umirovljenika u Požegu dva puta tjedno kao i kombi vozilo za korištenje udrugama s područja Kutjeva.

Od predstojećih projekata, Budimir je najavio buduće koji su u različitim fazama: Aglomeracija Kutjevo-Velika, Međugeneracijski park u Kutjevu, uređenje groblja u Kutjevu, izgradnja dviju prometnica u Vetovu, izgradnja uništene prometnice u Bektežu, kanalizacija i vodovod Tominovac – Šumanovac - Bjeliševac – Ferovac, projekt Kuća graševine i druge.

Grad Kutjevo je osnovalo Razvojnu agenciju i uskoro će biti proveden natječaj za zapošljavanje osobe, koja će pisati projekte za Grad Kutjevo, ali i gospodarstvenike s područja grada. „Nadam se da će to biti prekretnica u privlačenju sredstava u grad Kutjevo“, ističe Budimir.

Dugoročni plan je izgradnja poduzetničkog centra za gospodarstvenike, sportske dvorane umjesto korištenja školske dvorane, novi dječji vrtić te uređenje trga u Kutjevu. Orijentacija je na privlačenje sredstava iz Europske unije, zbog čega je i osnovana Razvojna agencija.

Na kraju se zahvalio i svom zamjeniku, poduzetniku Ivicu Malnaru, s kojim čini idealan spoj mladosti koji daje dobre rezultate, te županu Tomaševiću, saborskom zastupniku, suradnicima i gradskim vijećnicima i svim gospodarstvenicima na pomoći.

U ime gradonačelnika i općinskih načelnika s područja Požeško-slavonske županije, Dan grada čestitao je načelnik Jakšića Ivica Kovačević. „Gradonačelnik Budimir je pokazao da nije balav, nego je Kutjevo dobilo pravog gradonačelnika, koji će podići Kutjevo na nivo koji treba biti“, rekao je Kovačević.

00:32 Ivica Kovačević

Župan Alojz Tomašević čestitao je Josipu Budimiru, čovjeku budućnosti ne samo Kutjeva, nego Hrvatske na drugim razinama u budućnosti. „Često se govori o iseljavanju mladih, no malo se govori da se značajan dio tih ljudi i vrati nazad“, smatra župan.

00:56 Alojz Tomašević

Župan Tomašević najavio je stotine milijuna kuna koji stoje na raspolaganju, ističući da je u samo godinu dana Vlada četiri puta više plasirala gospodarstvu nego prethodna SDP-ova vlada. „Na nama je da ta sredstva iskoristimo“, rekao je Tomašević. Smatra da je budućnost Kutjeva i Požeško-slavonske županije u turizmu koji povezuje povijest, kulturu, gastronomije i enologiju.

Na kraju sjednice dodijeljene su zahvalnice zaslužnima: UPO Centar Simentalac, Ljekarni Perak, DVD Grabarje, Udruzi Veteri Castra iz Vetova, Judo klubu Kutjevo, Matici umirovljenika grada Kutjevu, Andriji Boškoviću, Ivanu Vraniću i Luki Beniću.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?