Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Mijo Samardžija iz Biškupaca treći na 15. Natjecanju u oranju Republike Hrvatske

Na 15. Natjecanju u oranju Republike Hrvatske, održanom danas kod Zagreba, treće mjesto u kategoriji pluga ravnjaka osvojio je predstavnik Požeško-slavonske županije Mijo Samardžija iz Biškupaca

Autor: RVA/HUONO
Fotografija: Morana Begač
Datum:
Broj pregleda: 2263

Na 15. Natjecanju u oranju Republike Hrvatske, održanom danas kod Zagreba, treće mjesto u kategoriji pluga ravnjaka osvojio je predstavnik Požeško-slavonske županije Mijo Samardžija iz Biškupaca.

Nastupilo je 30 orača iz 15 županija, a prvo mjesto u kategoriji pluga ravnjaka osvojio je Radivoj Rekić iz Virovitičko-podravske županije, a Zoran Piskač iz Bjelovarsko-bilogorske županije pobjednik je u kategoriji pluga premetnjaka. Ekipno je Koprivničko-križevačka županija zauzela prvo mjesto.

REZULTATI

Plug ravnjak

1.mjesto Radivoj Rekić, Virovitičko-podravska županija

2. mjesto Saša Višak, Koprivničko-križevačka županija

3. mjesto Mijo Samardžija, Požeško-slavonska županija

Pobjednici ravnjaci

Plug premetnjak

1.mjesto Zoran Piskač, Bjelovarsko-bilogorska županija

2.mjesto Ivan Spudić, Karlovačka županija

3.mjesto Zoran Radiček, Koprivničko-križevačka županija

Pobjednici premetanjaci

Ekipno

1.mjesto Koprivničko-križevačka županija

2.mjesto Bjelovarsko-bilogorska županija

3.mjesto Virovitičko-podravska županija

Pobjednici ekipno

Organizatori natjecanju su Hrvatska udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO), Grad Zagreb, Savjetodavna služba i Udruga orača Grada Zagreba (UOGZ) uz suorganizaciju Zagrebačkog Holdinga d.o.o., Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika (HUMP), tvrtke Fragaria d.o.o. i Poljoprivredne škole Zagreb, uz pokroviteljstvo gradonačelnika Grada Zagreba i Ministarstva poljoprivrede.

Natjecanja su, zaoravanjem prve brazde konjima, svečano otvorili izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

„Za dobre rezultate u poljoprivredi potrebno je puno znanja, ali i suvremene mehanizacije s kojom je moguće brže i kvalitetnije pripremiti tlo za dobre prinose. Protekle godine bile su opterećene problemima, posebice manjkom novca i mehanizacije s kojom raspolažu hrvatski poljoprivrednici, koja je gotovo za staro željezo. Prosječna starost traktora je 30 godina. Od 114.313 registriranih traktora samo njih 590 nabavljeno je prošle godine. Međutim, ti negativni trendovi odlaze u prošlost i već se vide rezultati. Uz bolju dostupnost EU novca koju smo osigurali, intenzivno radimo i na povoljnijim financijskim kreditima uz kamatnu stopu od 0,5 do 1,5 posto, što će poljoprivrednicima omogućiti da dio sredstava kojim moraju nadopuniti svoje EU investicije - dobiju pod povoljnim uvjetima.“,  izjavio je ministar Tolušić te dodao „sve to govori da ova Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede brinu o hrvatskim poljoprivrednicima, kojima ćemo biti kvalitetan i učinkovit servis“.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić zaželio je oračima mnogo sreće i ravnu brazdu te je s obzirom na vremenske prilike i kišu koja je počela padati pozvao sve prisutne rečenicom „Nemojmo čekati, idemo orati!“.

Predsjednica HUONO-a i jedina dosadašnja hrvatska oračica Draženka Grah prilikom otvorenja je rekla kako se nada da će se uskoro pojaviti još žena koje će se natjecati, a natjecateljima je zaželjela ravnu brazdu i puno uspjeha. Pozvala je ministra Tolušića da „zajedno idemo raditi na razvoju poljoprivrede kao najveće i najvažnije grane u cijelom svijetu. Poljoprivreda je osnova života i hrane, a zbog nje sam i ja danas takva kakva jesam – ponosna što sam dijete poljoprivrednika.“

Ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek zahvalio je svojim djelatnicima što su pokrenuli inicijativu za organizacijom ovih natjecanja na kojima požrtvovno rade svih ovih godina. „Mi kao struka znamo koliko je važna kvalitetna i pravovremena obrada tla za poljoprivrednu proizvodnju. Nastavimo graditi hrvatsku poljoprivredu oslanjajući se na znanja i savjete.“

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?