Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

[FOTO]Procesijom i svečanim misnim slavljem obilježen blagdan sv. Lovre

Središnje misno slavlje pred mnoštvom vjernika, uz požeškog biskupa i svećenike Požeške biskupije predvodio je bjelovarsko - križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak u zajedništvu s nadbiskupom i metropolitom msgr. Đurom Hranićem.

Autor: Magdalena Saveski
Fotografija: Magdalena Saveski
Datum:
Broj pregleda: 1689

Požeška biskupija danas slavi blagdan sv. Lovre zaštitnika biskupije i njezina Caritasa. Središnje misno slavlje pred mnoštvom vjernika, uz požeškog biskupa i svećenike Požeške biskupije predvodio je bjelovarsko - križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak u zajedništvu s nadbiskupom i metropolitom msgr. Đurom Hranićem.

Na početku misnog slavlja biskup Škvorčević  pozdravio je sve nazočne, naglasivši kako je želja bila ovim svetim slavljem, razmatrati čudesnu krajnost kršćanske svetosti koju je sveti Lovro djelom posvjedočio kao služitelj oltara i siromaha.

“Poseban pozdrav upućujem predvoditelju slavlja, msgr. Vjekoslavu Huzjaku, bjelovarsko-križevačkom biskupu koji nam je svojim dolaskom posvjedočio duhovnu blizinu i solidarnost, a to je više od zemljopisne, susjedne povezanosti. Sudjelovanjem na ovom slavlju nadbiskup i metropolit msgr. Đuro Hranić očituje zajedništvo naše Đakovačko-osječke crkvene pokrajine kojoj je između ostalog, i zajedništvo Kristovih patnja kako poučava sv. Petar u svojoj poslanici. To zajedništvo na prostorima Slavonije još uvijek je označeno brojnim neizliječenim ratnim ranama, a pored toga siromaštvom, odlascima mladih ljudi i cijelih obitelji u tuđinu. Vaš dolazak očituje zajedničku našu brigu, molitvu i nastojanja dviju mjesnih crkava oko dobra ovdašnjeg čovjeka, u čemu nas hrabri i svojim zagovorom pomaže sveti đakon Lovro, služitelj siromaha,” rekao je biskup Škvorčević.

Msgr. Huzjak, naglasio je, kako je današnje slavlje, slavlje vjere, jer sveti je Lovro iz vjere živio, iz vjere crpio snagu za svoje služenje i konačno za svjedočanstvo do prolijevanja krvi.

„Radujem se s vama danas u ovoj svetkovini svetog Lovre kad nam pred očima stoji lik mladog čovjeka koji je bio prije svega zagledan u život. Koji je gradio svoje planove za budućnost, koji je u davnim vremenima upoznao Krista i u Kristu prepoznao put svojega života, prepoznao onu nadu za kojom čovjek teži i koju svatko nosi u sebi jer želi ispunjenje i ostvarenje života u nečemu što je vrijedno i lijepo. Kad gledamo svetog Lovru i kad promatramo njegov život – njegov život je ono svjetlo koje je izraslo iz izvornog svjetla, koje je Krist Gospodin pokazao i donio kao ljubav očevu nama ljudima. Obilje riječi Božje koju smo čuli danas upućuje nas na promišljanje života svetog Lovre ali zove nas i na promišljanje svoga vlastitog života, bilo u svjetlu Božje riječi, bilo u svjetlu života i primjera svetoga Lovre,” rekao je msgr. Huzjak.

Nakon svete mise Biskupijski Caritas organizirao je u Dvorani svete Terezije Avilske prigodni program za vjernike grada Požege, Caritasove volontere i sve korisnike Caritasovih uslugu, tijekom kojega je otvoren natječaj za stipendije u školskoj godini 2017.-2018.


 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?