Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Požeške hitne službe bilježe povećan broj intervencija zbog vrućine ali i uboda insekata

Povećan je dolazak pacijenata s kardiovaskularnim rizičnim čimbenicima i onih koji su pretjerano izloženim visokim vanjskim temperaturama, no velik broj intervencija hitne službe imaju i zbog učestalih uboda insekata.

Autor: Magdalena Saveski
Fotografija: Magdalena Saveski
Datum:
Broj pregleda: 2010

Danas je vrhunac toplinskog vala, a opasnost će, prema trenutno dostupnim informacijama, trajati sve do kraja tjedna. No, čini se da su građani Požeštine ozbiljno shvatili upozorenja koje je izdalo Ministarstvo zdravlja, jer kako nam je rekao dežurni liječnik Rihard Perinović na Hitnom prijemu požeškog Doma zdravlja posljednjih nekoliko dana nije bilo pojačanih intervencija uzrokovanih visokim temperaturama.
Ono što je u posljednje vrijeme u porastu su intervencije Hitne pomoći, zbog uboda insekata, kaže dr. Perinović te savjetuje kada potražiti liječničku pomoć i kako postupiti u takvim situacijama.

00:45 Rihard Perinović

Kaže dr. Perinović i dodaje kako u posljednje vrijeme na našem području nije bilo smrtnih slučajeva izazvanih ubodom insekata no na području Hrvatskije godišnje ih bude 3 do 4, posebice ako se ubod dogodi na nepristupačnim terenima, kilometrima daleko od zdravstvene službe, stoga opreza nikada dovoljno.

U Odjelu za Hitnu medicinu OŽB Požega situacija je nešto drugačija, te je posljednjih dana povećan dolazak pacijenata s kardiovaskularnim rizičnim čimbenicima i onih koji su pretjerano izloženim visokim vanjskim temperaturama kaže dr. medicine Albin Kapetanović.

00:58 Albin Kapetanović

kaže dr. Kapetanović. Savjeta liječnika u ove vruće ljetne dane i dalje se trebamo držati svi, a posebice kronični bolesnici, starije osobe, trudnice i djeca.

00:46 Albin Kapetanović

U svakom slučaju naše hitne službe su spremne i tehnički i kadrovski te će vam u najkraćem mogućem roku pružiti pomoć, no ističu i kako je u svakoj situaciji važno da osoba koja ih poziva bude koliko je moguće sabrana te da daje prave informacije.

Dispečer je obučen za svaku situaciju kako bi što hitnije poslao tim s pravim informacijama na pravu adresu, kažu iz Hitne službe i apeliraju na vozače kada vide kola hitne pomoći s upaljenim rotacijama, da ih propuste, jer možda o tome ovisi nečiji život. Na žalost postoje i nesavjesni vozači koji svojim ponašanjem na cesti ometaju brzi prolazak vozila hitne pomoći.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?