Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Terenske ekipe Grada Požege u narednom razdoblju prikupljat će podatke o nekretninama za potrebe obračuna poreza na nekretnine

Terenske ekipe Grada Požege u narednom razdoblju prikupljat će podatke o nekretninama za potrebe obračuna poreza na nekretnine

Porez na nekretnine uvest će se 1. siječnja 2018. godine, a njime se ukidaju komunalna naknada i spomenička renta.

Autor: Magdalena Saveski
Fotografija: Magdalena Saveski
Datum:
Broj pregleda: 1549

Gradonačelnik Darko Puljašić i Josip Lisjak, viši stručni suradnik za geodetske i geoinformatičke poslove Grada Požege na današnjoj konferenciju za novinare najavili su provedbu novog Zakona o porezu na nekretnine. Porez na nekretnine uvest će se 1. siječnja 2018. godine, a njime se ukidaju komunalna naknada i spomenička renta. Zamjenom komunalne naknade porez na nekretnine trebao bi biti gotovo u istom iznosu ili vrlo malo izmijenjenom rekao je ovom prilikom gradonačelnik Darko Puljašić.

00:48 Darko Puljašić

rekao je gradonačelnik Puljašić. Grad Požega formirao je terenske ekipe koje će u narednom razdoblju obilaziti područje grada te prikupljati podatke o nekretninama, a rok za prikupljanje je 31. listopada 2017. godine. Podatci koji su za potrebe obračuna komunalne naknade sačinjeni prije dvije godine i dalje će biti temelj za uvid stanja na terenu, no oni će sada biti ažurirani uz dodatne podatke koji su predviđeni novom zakonskom odredbom. Umjesto dosadašnje formule za razrezivanje komunalne naknade koja se temeljila na vrsti, lokaciji i kvadraturi nekretnine, ubuduće će se pri izračunu porezne osnovice uzimati u obzir još dvije varijable – starost i stanje nekretnine, rekao je Josip Lisjak viši stručni suradnik za geodetske i geoinformatičke poslove Grada Požege.

00:30 Josip Lisjak

rekao je Lisjak i dodao kako je zakonom predviđena mogućnost da, ako je to građanima lakše, sami dostave podatke o nekretninama. U tu svrhu će na web stranici Grada Požege biti objavljen obrazac za ispunjavanje podataka o nekretninama koji je potrebno preuzeti, ispuniti i potpisati te se može poslati i putem elektronske pošte koji će također biti objavljen. Svi podatci koji su na ovaj način dostavljeni, bit će predmet provjere u postojećoj bazi podataka. Ako se utvrdi značajna razlika u odnosu na postojeće podatke, onda će te nekretnine biti predmet i terenske provjere.

U slučaju da građani prilikom dolaska terenske ekipe ne budu kod kuće, bit će im ostavljena obavijest s obrascem koji mogu popuniti s informacijom kojeg je datuma ekipa dolazila te na koji način mogu sami dostaviti obrazac.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?