Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Vlada spašava Orljavu d.o.o. osiguranjem kredita od 14 milijuna kuna

Vlada spašava Orljavu d.o.o. osiguranjem kredita od 14 milijuna kuna

Za potrebe osiguranja povrata kredita založit će dionice Croatia osiguranja i ACI-ja

Autor: RVA
Fotografija: Ilustracija/Google maps
Datum:
Broj pregleda: 1174

Vlada je na današnjoj 50. sjednici donijela Odluku o izuzimanju od prodaje dionica trgovačkog društva Croatia osiguranje d.d. Zagreb te Adriatic Croatia International Club d.d. Opatija, za potrebe osiguranja financijskih sredstava u obliku bankarskog kredita od strane Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i Hrvatske poštanske banke d.d. (HPB) u ukupnom iznosu od 14 milijuna kuna, trgovačkom društvu Orljava d.o.o. iz Požege, koje je u 74,95% u vlasništvu Republike Hrvatske  i 25,05% u vlasništvu Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP).

Od prodaje će biti izuzeto 2.800 dionica trgovačkog društva Croatia osiguranje d.d. Zagreb, ukupne nominalne vrijednosti dionica 3.920.000,00 kuna, što čini 0,65% temeljnog kapitala Društva, imatelja Republike Hrvatske te 1.660 dionica trgovačkog društva ACI d.d. Opatija, ukupne nominalne vrijednosti dionica 5.760.000,00 kuna, što čini 1,49% temeljnog kapitala Društva, imatelja Republike Hrvatske, upisanih na zastupničkom računu nematerijaliziranih vrijednosnih papira Centra za restrukturiranje i prodaju

Dionice trgovačkih društava izuzimaju se od prodaje radi osiguranja povrata kredita Hrvatske banke za obnovu i razvitak i Hrvatske poštanske banke d.d., a u svrhu provođenja Programa restrukturiranja društva Orljava d.o.o., Požega.

Društvo Orljava d.o.o. je 2013. godine sklopilo predstečajnu nagodbu. Obratili su se CERP-u dopisom od 27. lipnja 2017. godine, kojim je priložen Plan restrukturiranja za period od 2017. do 2028., kao i zahtjev za osiguranjem kredita dionicama u vlasništvu Republike Hrvatske. Radi održivosti plana restrukturiranja potrebno je ishodovanje kredita kod HBOR i HPB d.d. u iznosu od 14.000.000,00 kuna na rok od 10 godina s počekom od 2 godine i kamatom od 4 posto.

 

Društvo u okviru plana restrukturiranja navodi da će dobivenim kreditnim zaduženjem biti omogućeno kvalitetno restrukturiranje i stabilizacija likvidnosti i refinanciranje kratkoročnih obveza u narednom razdoblju. Kredit će služiti za plaćanje dospjelih tekućih obveza prema Poreznoj upravi, dobavljačima po predstečajnoj nagodbi, te Državnim nekretninama d.o.o., Zagreb. Plaćanjem navedenih obveza prije dospijeća završili bi postupak predstečajne nagodbe i lakše bi pronašli strateškog partnera.

Obzirom na sve navedeno, u tu svrhu je pokrenut postupak za davanje sredstava osiguranja radi odobrenja kredita u ukupnom iznosu od 14 milijuna kuna, na rok od 10 godina s počekom od 2 godine i kamatom od 4 posto, koja sredstava će se koristiti za namirenje tekućih obveza društva Orljava d.o.o. te radi poboljšanja likvidnosti.

U svrhu osiguranja povrata kredita, uvjetuje se zasnivanje založnog prava na dionicama u vlasništvu Republike Hrvatske, koje su uvrštene u kotaciju tržišta kapitala u omjeru iznosa plasmana kredita i cijene dionica kroz trogodišnje razdoblje 1:2 sukladno općim uvjetima osiguranja plasmana.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?