Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Reevaluacijska komisija odlučuje hoće li Geo park Papuk zadržati status i sljedeće četiri godine

U dvodnevni reevaulacijski obilazak Geo parka Papuk stigla je prijepodne UNESCO-va komisija, čiji je zadatak u sljedeća dva dana procijeniti ima li Park prirode Papuk, jedini geopark u Hrvatskoj, uvjete nositi taj naziv i sljedeće četiri godine

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 736

U dvodnevni reevaulacijski obilazak Geo parka Papuk stigla je prijepodne UNESCO-va komisija, na čelu s uglednim stručnjacima Zheng Yuan Yuanom iz Narodne Republike Kine te Marcom Firpom iz Italije, članovima UNESCO svjetske mreže koja okuplja 120 geoparkova. Njihov zadatak je u sljedeća dva dana procijeniti ima li Park prirode Papuk, jedini geopark u Hrvatskoj, uvjete nositi taj naziv i sljedeće četiri godine.

Kineski član komisije koordinator je čak 40 geo parkova na području te najmnogoljudnije zemlje. Istaknuo je da mu je ovo prvi puta da boravi na području Parka prirode Papuk te da je zadatak komisije zadržati kvalitetu geo parkova. Talijanski član dodaje da će kroz evaluaciju dobiti odgovore na pitanja koja UNESCO ima. „Uprava Parka prirode Papuka mora odgovoriti na ta pitanja, a naš je zadatak u ova dva dana dobiti odgovore na ta pitanja i na temelju toga ocijeniti Geo park Papuk“, rekao je Marco Firpo.

Ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Papuk Alen Jurenac ne sumnja u pozitivan ishod reevaluacije, zbog velikih infrastrukturnih projekata u posljednje četiri godine te najavljenih novih projekata.

00:35 Alen Jurenac

Obilazak je započeo u Posjetiteljskom centru u Velikoj, emitiranjem dvadesetominutnog filma o Parku prirode Papuk. Komisija će u pratnji predstavnika Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Uprave za zaštitu prirode, Hrvatske agencije za okoliš i hranu , Geološkog fakulteta, Geološkog instituta, Hrvatskog geološkog društva i predstavnika lokalne samouprave i Parka prirode Papuk danas posjetiti kamp u Velikoj, Jankovac, svetište Gospe Voćinske i budući Geo info centar u Voćinu, geološki spomenik prirode Rupnicu na Papuku te Trešnjevicu, Vrhovce i vile za odmor Montis Aurea na Novom Zvečevu. Sutra će komisija obići Orahovicu, Petrov vrh, Kutjevačku riku te vinske ceste na kutjevačkom području.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?