Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Kutjevo: Ovako će izgledati nova vinarija Galić

„U građevinski dio vinarije bit će uloženo 28 milijuna kuna. Uz to, u opremanje vinarije i opremu za proizvodnju ulažemo još dodatnih 15 milijuna kuna“, rekao je Andrej Markulin, predsjednik Uprave Galić d.o.o.

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 8103

Impresivno zdanje niče u srcu Kutjeva. Najmanje osam stoljeća duga je tradicija vinarstva u ovom kraju, otkad su cisterciti izgradili danas najstariji podrum u Hrvatskoj i započeli priču koja traje. Ne samo da traje, nego iz godine u godinu raste, pa su pred ovim otmjenim oblikom poljoprivredne proizvodnje potencijali neslućenih razmjera.

Jedan od najprepoznatljivijih vinskih brandova kutjevačkog vinogorja posljednjih godina svakako su i vina Galić. Stoga je ova tvrtka nakon višegodišnjih priprema u Kutjevu odlučila izgraditi suvremenu vinariju na čak 3.000 kvadratnih metara.

Porazgovarali smo s predsjednikom Uprave tvrtke Galić d.o.o. Andrejom Markulinom.

„U građevinski dio vinarije bit će uloženo 28 milijuna kuna. Uz to, u opremanje vinarije i opremu za proizvodnju ulažemo još dodatnih 15 milijuna kuna. Radi se o najsuvremenijoj opremi i zadnjim dostignućima u svjetskoj proizvodnji.  Investitor je tvrtka Galić d.o.o., a sredstva su osigurana iz kredita HBOR-a i OTP banke. Projekti su prijavljeni i u program Vinske omotnice gdje u konačnici očekujemo povrat do 40 posto uloženih sredstava“, rekao je predsjednik Uprave Andrej Markulin.

Kapacitet nove vinarije bit će 550.000 litara, a planirana godišnja proizvodnja iznosit će oko 333.000 boca.

No, nova vinarija bit će i mjesto za degustacije i promocije.

„Vinariju gradimo u Kutjevu, jer je cijelo kutjevačko vinogorje poznato po stoljetnoj proizvodnji vrhunskih vina. Što je veća koncentracija vrhunskih vinara u Kutjevu, smatram da će biti bolje svakom proizvođaču“, dodao je Markulin.

Tvrtka Galić trenutno ima 30-ak hektara vlastitih vinograda, dok ostatak grožđa nabavlja od dugogodišnjih kooperanata, čiju proizvodnju kontroliraju i savjetuju proizvođače.  Od 2008. godine do danas proizvodnja se povećava tako da je prošle godine proizvedeno oko 200.000 boca vina.

„Prodaja i potražnja za našim vinima konstantno raste, tako da već treću godinu sredinom kolovoza ostajemo bez nekoliko etiketa. Izvozimo u 10-tak zemalja, a iznimno smo zadovoljni što smo u protekloj godini pojačali njemačko tržište, te počeli izvoziti u Poljsku i Švedsku, u kojoj smo se odmah našli na karti restorana Michelin zvjezdice“, izjavio je Andrej Markulin.


Vinarija Galić trebala bi biti dovršena do jeseni, tako da će ovogodišnja berba završiti u njoj. Službeno otvorenje je planirano je za Martinje, 11.studenoga.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?