Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Traži se nafta na području Pleternice

Traži se nafta na području Pleternice

Ako se pronađe, značilo bi to investiciju od 25 milijuna eura i preko stotinu radnih mjesta

Autor: RVA/Grad Pleternica
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 5731

Nakon što su se posljednjih nekoliko tjedana intenzivirali istražni radovi na pleterničkom području, u subotu je gradonačelnica Antonija Jozić u svom uredu primila direktora Vermilion Energy-a za središnju i istočnu Europu, gospodina Bryana Sralla sa suradnicima.

Vermilion Energy kanadska je naftna tvrtka, koja je dobila dozvolu za istraživanje ugljikovodika na četiri istražna bloka u Slavoniji, a unutar jednog od njih je upravo i područje Grada Pleternice.

Ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika, podsjetimo, potpisalo je Ministarstvo gospodarstva u lipnju prošle godine i tada je krenuo trogodišnji rok za istraživanje koji će pokazati potencijale područja. Istraživanja uključuju geofizička i druga geološka snimanja, interpretaciju tako prikupljenih podataka i njihovu studijsku obradu.


Ukoliko istraživanja pokažu da postoji mogućnost pronalaska nafte na pleterničkom području izbušiti će se prva istražna bušotina, najvjerojatnije u razdoblju od 2019. do 2020. godine. U slučaju komercijalnog otkrića na području Pleternice i na širem području, izbušiti će se dodatnih 8 do 10 proizvodnih bušotina ukupne vrijednosti oko 25 milijuna eura, koje bi u konačnici direktno zaposlile stotinu radnika, a na indirektan način pridonijeli daljnjem gospodarskom razvoju. Inače, tvrtka Vermilion Energy ima proizvonju nafte i plina u Kanadi, Australiji i Irskoj. Vodeći je proizvođač nafte u Francuskoj, a također ima proizvodnju u Njemačkoj i Nizozemskoj. Prema riječima direktora B. Sralla, izuzetnu pažnju polažu zaštiti okoliša, održivog razvoja i ulaganju u zajednicu u kojoj su prisutni.

Nakon sastanka direktor Bryan Sralla sa suradnicima je obišao istražne radove koje se protežu na pleterničkom i oriovačkom području.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?