Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Dobre vijesti: Mljekara BiZ preživjela najgore i u dva mjeseca udvostručila proizvodnju

„Birajte domaće kvalitetne mliječne proizvode“, poruka je novih vlasnika

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 9097

Mljekara BiZ iz Buka više od dva desetljeća sinonim je za kvalitetno mlijeko i mliječne proizvode na području Požeško-slavonke županije, ali i drugih dijelova Hrvatske. Posljednjih godina obiteljska tvrtka Bože Bošnjaka zapala je u probleme i spas su pronašli u Zadruzi UPO centar Simentalac iz Kutjeva, koja je u travnju preuzela tvrtku.

Ova mljekara nekad je prerađivala i do 15.000 litara mlijeka, da bi u posljednje vrijeme taj iznos pao na ispod 3.000 litara, što je bilo izvan svake rentabilnosti. U nešto više od dva mjeseca nakon preuzimanja tvrtke, novi vlasnici su podigli otkup na 8.000 litara mlijeka, od čega sami trenutno prerađuju 5.500 litara, a preostalo mlijeko distribuiraju u Meggle, jer zasad nemaju dovoljno tržišta.

Nasreću, usprkos poteškoćama, kvaliteta proizvoda i infrastruktura ostali su na zadovoljavajućoj razini. Mljekara danas polovicu proizvoda plasira na tržište kroz vlastitih osam trgovina (dvije u Požegi te u Pleternici, Slavonskom Brodu, Đakovu, Vinkovcima, Osijeku i Rijeci), dok preostalo prodaju kroz trgovačke centre. Osim što su znatno povećali otkup i proizvodnju, novi vlasnici su riješili i problem naplate te danas posluju pozitivno.

„Naš poslovni plan je prerada 10.000 litara mlijeka, koliki nam je i kapacitet, a iznad 7.000 litara postajemo samodostatni i ne bi trebali imati probleme s poslovanjem, nego mogućnost ulaganja u opremu, ljude i  razvoj“, rekao je direktor Mljekare BiZ Miroslav Kovač. Njihove napore i važnost da na području županije opstane mljekara prepoznali su i lokalni čelnici, pa će se od ove godine kroz škole na području Požeško-slavonske županije plasirati mlijeko Mljekare BiZ.

Zadruga ima 13 dionika, koji su podigli kredit u iznosu od 2 milijuna kuna i time otkupili dugove, te još pola milijuna kuna uložili u investicije. U mljekari danas radi  28 djelatnika dok se otkup vrši od preko 30 proizvođača mlijeka. Linija proizvoda broji 19 artikala, među kojima su svježe mlijeko, fermentirani proizvodi poput jogurta, vrhnja, mliječnih namaza te svježi, polutvrdi i tvrdi sirevi, maslac, kajmak i drugo.

Nažalost, cijeli sustav mljekarstva u Hrvatskoj je u problemima već dva desetljeća. „Mi nismo mogli dobiti kredit s par posto kamata, nego je ona 6%. Hrvatskoj treba poljoprivredna banka, gdje za nekoliko dana možete dobiti kredit za ovakav projekt s malom kamatom“, rekao je Kovač.

00:32 Miroslav Kovač

Kovač ističe da su pristupili austrijskom modelu te kao proizvođači mlijeka kupili vlastitu mljekaru i probleme na koje ne mogu utjecati riješili na takav način. Pozvali su ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića da ih posjeti i vidi kakvu su odgovornost preuzeli na sebe i koji je to model koji bi mogli preuzeti i neki drugi.

Mljekaru su danas s novinarima obišli i župan Alojz Tomašević te gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić. Župan Tomašević smatra da je ovo dobar model i očekuje da će se i proizvođači drugih proizvoda s našeg područja organizirati na ovakav način.

00:41 Alojz Tomašević

Pozvao je ustanove, ali i građane da kupuju domaće, da kupuju svoje. Novim zakonom o javnoj nabavi osnovni kriterij neće biti samo cijena, nego je moguće odabrati proizvode koji su najbolji omjer kvalitete i cijene. Tu se upravo mogu plasirati domaći proizvodi u ustanovama na području županije.

Župan se osvrnuo i na kredit koji je Zadruga dobila po nepovoljnim uvjetima te najavio pomoć. „Bankarski sustav je dušu tražio pod zalog, a sve su stavili pod hipoteke. Županija je pronašla model i uključit će se sa sufinanciranjem kamata od 2 do 3%, a ministarstvo može financirati dodatnih 2%“, rekao je Tomašević. Tako će novi vlasnici mljekare umjesto 6% imati znatno povoljniju kamatu.

Mlade ljude su pozvali da nakon završetka obrazovanja postanu nositelji Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te se udružuju, kako bi bili konkurentniji na tržištu. Od građana su zatražili da u trgovinama prilikom kupovine odaberu što je proizvedeno u našem okruženju, te pozvali i pekare koji uvoze loš sir, da umjesto toga koriste svega kunu po kilogramu skuplji i znatno kvalitetniji domaći sir, jer se tako novac vraća nazad.

Vlasnici su goste proveli i kroz pogone, gdje su se upoznali s procesima proizvodnje mlijeka i mliječnih prerađevina.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?