Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

SDP: "Sredstva iz proračuna se dodjeljuju samo odabranima i posebno podobnima"

SDP: "Sredstva iz proračuna se dodjeljuju samo odabranima i posebno podobnima"

Vijećnici SDP u Županijskoj skupštini, Željko Samardžija, Bruno Horvat i Vicko Njavro, na danas održanoj konferenciji za medije osvrnuli su se na aktualnosti vezane uz zadnju sjednicu Županijske skupštine Požeško-slavonske županije.

Autor: Magdalena Saveski
Fotografija: Magdalena Saveski
Datum:
Broj pregleda: 2145

Vijećnici SDP u Županijskoj skupštini, Željko Samardžija, Bruno Horvat i Vicko Njavro, na danas održanoj konferenciji za medije osvrnuli su se na aktualnosti vezane uz zadnju sjednicu Županijske skupštine Požeško-slavonske županije.

Željko Samardžija smatra kako su vladajući sigurni da kvalitetno upravljaju povjerenim sredstvima i kako ništa ne treba popravljati.

„Naše ukazivanje na nedorečenosti potrošnje proračuna za 2016. godinu, koje se ponavljaju u dokumentima za 2017. i prijedlogu za 2018. i 2019. godinu nije naišlo na razumijevanje nego su obrazloženja za ovakav rad Župan Alojz Tomašević i vijećnik Franjo Lucić pokušali prebaciti na vrijeme župana Bagarića i župana Ronka i njegovo djelovanje kroz ŽUC. Kad se pogleda kroz šumu brojeva, tablica i stavki ono na što skupština i Županija ima utjecaj je 82 milijuna kuna, a na plaće radnika i materijalne rashode ili hladni pogon odvaja se 88% izvršenja proračuna. Ali i ono malo namijenjeno korisnicima nije jasno, jednostavno i dostupno našim sugrađanima.“ naglasio je Samardžija.

Kaže kako se jasno vidi da su za program razvoja gospodarstva planirana sredstva manja od sredstava za lovstvo za 200.000,00 kuna, i kako to jasno pokazuje odnos vlasti u prošloj godini prema novim radnim mjestima, poduzetnicima i obrtnicima, uz iste novčane poticaje za ovu i narednu godinu. Ono što zabrinjava, kaže Samardžija, je i činjenica da i ta mala sredstva nisu našla put do korisnika, nego su ostala neiskorištena u aktivnostima do 70% i to za sufinanciranje kamata na kredite poduzetnika i sufinanciranje odlazaka na sajmove.

Kada je u pitanju program Zaštite i spašavanja, utrošena sredstva su 67%, a neutrošena 33% i to za opremu i obuku jedinica zaštite i spašavanja. Korisnost aktivnosti stanovništvu bila je nula. Slična situacija je i s programom Zaštite okoliša za koji nisu utrošena sredstva planirana za najvažnije, a to je izrada Plana gospodarenja otpadom i sredstva za osnivanje Centra za gospodarenje otpadom, dok je za Program razvoj poljoprivrede ostalo neutrošeno 625.873,00 kune. Poticanje razvoja voćarstva i vinogradarstva utrošeno 31,25%, Ruralni razvoj potpora poljoprivrednim proizvođačima utrošeno 21.03%, sufinanciranje izmjere poljoprivrednog zemljišta kao osnova mnogim projektima naših ministarstava i EU i utrošeno 0 kuna.

00:30 Željko Samardžija

rekao je Samardžija i naglasio kako će Klub vijećnika SDP-a biti uporan u traženju da se ova sredstva prikažu u programskom dijelu s ciljevima, aktivnostima i mjerljivim rezultatima. Stanovnici Požeško-slavonske županije, udruge i organizacije, kaže on, ne trebaju moljakati sredstva koja im temeljem zakona i odluka pripadaju i jednostavnim zahtjevom moraju im biti na raspolaganju.


Bruno Horvat podsjetio je kako Klub vijećnika SDP-a u Požeško slavonskoj županiji nije glasao za izvještaj o izvršenju financijskog plana Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije za 2016, godinu, a razlozi tome su kaže brojni.00:57 Bruno Horvat

rekao je Horvat i dodao kako su u strukturi rashoda najznačajniji rashodi za usluge tekućeg i investicijskog održavanja koji iznose 7.916.227,00 kn međutim iz dobivenih materijala nije jasno niti se spominjalo u koje ceste je navedeni iznos utrošen što sve navedeno čini nejasnim i netransparentnim.
Horvat smatra da postoje velike potrebe za ulaganjima u cestovnu infrastrukturu u Požeško slavonskoj županiji te je ovaj iznos izuzetno mali imajući u vidu činjenice da je višak prihoda iz 2016 godine 2.572.107,00 kn, a višak prihoda prenesen iz 2015 god je 6.132.856,00 kn što je ukupno 8.704.963,00.
Horvat pita zašto ova sredstva nisu planski investirana u održavanje ili izgradnju cesta, te smatra kako je financijskim planom za 2016. g. predviđeno znatno manje sredstava za ulaganje na građevinskim objektima odnosno županijskim i lokalnim cestama u odnosu na 2015. g.

„Slijedom navedenog u 2016 god za dodatna ulaganja u županijske i lokalne ceste utrošeno je svega 25,14 % sredstava u odnosu na 2015 godinu. Prema riječima županijskih čelnika na naplatu prema ŽUC-u dolaze od 22-37 mil kuna s kamatama što je definitivno glasno i jasno grijeh struktura prijašnjeg razdoblja odnosno g. Ante Bagarića. Također županija iz svog socijalnog programa naknada građanima i kućanstvima u novcu sa 1.779.070,00 kn koliko je ostvarila u 2015 godini u protekloj godini je izdvojila svega 951.282,06 ili 53 % od godine prije. Nije nam jasno dali možda u našoj županiji nema više građana kojima je financijska pomoć potrebna ili građani nisu znali da ih mogu ostvariti a gdje su navedena sredstva završila možemo samo nagađati.“ – zaključuje Horvat.

Vicko Njavro osvrnuo se na Odluku o mjerama zaštite šuma od protupravnog prisvajanja, korištenja i drugih protupravnih radnji, te provođenja šumskog reda u šumama šumoposjednika na području Požeško - slavonske županije, koju je Županijska skupština donijela je 26. lipnja 2017. godine, smatrajući kako istu
treba proširiti s nekoliko vrlo bitnih činjenica, kako je to predlagao Klub vijećnika SDP-a PSŽ, a u skladu sa Zakonom o šumama.

00:42 Vicko NJavro

Rekao je Njavro. „Sredstva od opće korisne funkcije šuma /OKFŠ/ koja se vode na posebnom računu kod Ministarstva poljoprivrede, šumoposjednici mogu koristiti za niz radova koji se odvija na toj površini između ostaloga i za čuvanje šuma. Zato postoji mogućnost i za zapošljavanje u toj djelatnosti, jer taj posao netko mora raditi. Šumoposjednici su dužni do 30. 10. tekuće godine podnijeti pisane zahtjeve u Ministarstvo poljoprivrede s programima za narednu godinu, a onda postoji i mogućnosti povlačenja gore navedenih sredstava.“, kaže Njavro i zaključuje kako se s privatnim šumama u PSŽ ne bi smjelo dogoditi, sve je po zakonu, ali su šume posjećene.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?