Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Darko Puljašić preuzeo dužnost gradonačelnika

Puljašić se još jednom zahvalio Požežankama i Požežanima na ukazanom povjerenju njemu, njegovim zamjenicima i programu koji su predstavljali u zadnjih mjesec dana.

Autor: Magdalena Saveski
Fotografija: Magdalena Saveski
Datum:
Broj pregleda: 3257

Darko Puljašić preuzeo je danas dužnost gradonačelnika Grada Požege. Na službenoj primopredaji održanoj u Gradskoj vijećnici gradske uprave novoizabrani gradonačelnik preuzeo je gradonačelničku dužnost, a primopredaji su nazočili dosadašnji zamjenik Mario Pilon, novoizabrani zamjenik Ferdinand Troha, te pročelnici upravnih odjela Grada Požege.

Puljašić se još jednom zahvalio Požežankama i Požežanima na ukazanom povjerenju njemu, njegovim zamjenicima i programu koji su predstavljali u zadnjih mjesec dana.00:23 Darko Puljašić

Rekao je Puljašić i dodao kako će sa svojim koalicijskim partnerima HSU-om s kojima imaju 12 od ukupno 21. vijećnika, činiti stabilno i kvalitetno vijeće, te izrazio nadu kako će svi vijećnici Gradskog vijeća aktivno sudjelovati u donošenju odluka, koje će biti kvalitetne i dobre za sve. „Ova gradska uprava s pročelnicima sigurno će pomoći da ja s mojim zamjenicima i vijećem provodim onu politiku za koju su nas birali naši sugrađani. – dodao je Puljašić.

„Cijelo vrijeme smo pričali o gospodarskom rastu i razvoju i zato smo detaljno definirali na koji način planiramo kreirati nova radna mjesta te kako ćemo pokrenuti poduzetništvo i gospodarstvo. Želimo da grad Požega postane konkurentan, prihvatljiv i poželjan za ulaganje. Mi ne možemo otvarati nova radna mjesta i tvornice ali možemo omogućiti da naši poduzetnici koji već postoje i rade, šire svoja poslovna zanimanja i zapošljavaju ljude, a mi ćemo pomoći smanjiti administrativne prepreke - dodao Puljašić i podsjetio kako su već sad ispunili jedno od predizbornih obećanja, a to je otvaranje Poduzetničkog inkubatora, jednog od prioriteta gospodarskog razvoja Požege. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta odobrilo Gradu Požegi projekt izgradnje Poduzetničkog inkubatora vrijedan 18,6 milijuna kuna. Nakon provedene 1. i 2. faze postupka dodjele bespovratnih sredstava odlučeno je kako predmetna prijava udovoljava zahtjevima prihvatljivosti čime je Gradu Požegi dodijeljeno 17.400.054, 70 kuna. „Time su Požegi, nakon godina iščekivanja, napokon otvorena vrata za postavljanje stvarnih temelja za razvoj poduzetništva i obrtništva„ – kaže Puljašić

00:16 Darko Puljašić

Puljašić se osvrnuo se i na poljoprivredu kao vrlo važnu granu, te naglasio kako Požega mora ostati centar prerađivačke industrije, a Grad mora omogućiti sufinanciranje svih poljoprivrednih grana koje postoje na ovom području.

„Za ruralni razvoj smo već dosta napravili, preko našeg EU ureda prijavili smo projekt rekonstrukcije i dogradnje Društveno – rekreacijskog doma u Vidovcima na javni natječaj Programa ruralnog razvoja. Projekt je vrijedan više od 7 milijuna kuna koje bi se sufinancirale u 90% od cjelokupnog iznosa, a uključuje obnovu stadiona, proširenje i uređenje društvenog doma te proširenje objekta na stadionu.“ - kaže Puljašić.

Nastavit će se i projekt Aglomeracije vrijedan 140 milijuna kuna koji će obuhvatiti rekonstrukciju i izgradnju kanalizacije u ulicama Stjepana Radića, Hrvatskih branitelja, Mlinskoj, Osječkoj, Ulici Kralja Krešimira, Zrinskoj ulici, Ulici Pavla Radića, Ulici Eugena Kvaternika, dijelu Sokolove i Jagodnjaka, u Ulici Ante Starčevića te na područje Marindvora, Štitnjaka, Kunovaca i Bankovaca.

Kada je u pitanju energetska obnova, maksimalno će se koristiti potencijali i sredstava koje nudi Europska unija. Nastavit će se obnova gradskih objekata, ali i poticati predstavnike stanara na energetsku obnovu višestambenih objekata te privatnih kuća. O prometnoj strategiji Puljašić tvrdi da će odlučivati isključivo i samo struka.

Po pitanju turizma smatra kako se prvo trebaju povećati smještajni kapaciteti, jer bez smještajnih kapaciteta nema ni ozbiljnog turizma. Sigurno je da će Grad Požega i dalje pomagati one poslovne subjekte koji žele širiti taj proces i aktivno sudjelovati u promociji tih procesa.

Nastavit će i s izgradnjom komunalne infrastrukture u onim dijelovima gdje još nije do kraja razvijena, ali istovremeno ići i u rekonstrukciju dotrajale komunalne infrastrukture.

„Naš plan i vizija bila je ključne infrastrukturne projekte financirati sredstvima iz europskih fondova, a ravnomjernim razvojem grada voditi brigu od najsitnijih detalja u prigradskim naseljima i ulicama do onih značajnijih koji se tiču kvalitete života. No, dinamika raspisivanja natječaja nije bila onakva kakvu smo priželjkivali. Naš indeks razvijenosti je često smetnja za prijavu na pojedine natječaje, ali se nadam da ćemo uskoro gradske probleme rješavati kroz pomoći iz ministarstava i fondova." - istaknuo je Puljašić i naglasio kako brigu o braniteljima žele voditi kroz Ured za branitelje koji će skrbiti o braniteljima i njihovim zdravstvenim i socijalnim problemima, a ostalim udrugama građana dati prostor i sredstva recipročno njihovom djelovanju i doprinosu afirmaciji udruge, ali i grada Požege.

Mario Pilon zamjenik gradonačelnika i nadalje će voditi brigu o financijskim i gospodarskim poslovima i kako je rekao, osiguravati financijsku stabilnost grada, te poticati suradnju s poduzetnicima.

Drugi zamjenik gradonačelnika je Ferdinand Troha, koji će biti zadužen za društvene djelatnosti, vodit će brigu o radu ustanova u kulturi, udrugama, obrazovnima ustanovama, s naglaskom na očuvanje tradicijskih i kulturnih vrijednosti grada.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?