Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Zaustavimo zlatnu žuticu vinove loze

Zaustavimo zlatnu žuticu vinove loze

Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za hranu i fitosanitarnu politiku donijelo je akcijski plan za suzbijanje i sprječavanje širenja zlatne žutice vinove loze – Flavescence dorée (FD) za 2017. godinu u NN 46/2017 od 12.05.2017.

Autor: RVA/PSS
Fotografija: PSS
Datum:
Broj pregleda: 883

Zlatna žutica vinove loze, poznata i po francuskom nazivu Flavescence dorée (FD) je karantenska bolest čiju nazočnost u vinogradima treba iskorijeniti te spriječiti njeno daljnje širenje u Hrvatskoj. U vinogradima u kojima se pojavi brzo se širi, pričinjavajući velike štete u gubitku grožđa i trajnom gubitku zaraženih trsova. Uzročnik zlatne žutice je fitoplazma, jednostanični bakterijski organizam koji živi i razmnožava se u provodnom sustavu biljaka (floemu). Epidemijsko širenje zlatne žutice u vinogradu uzrokuje za sada jedini poznati prirodni vektor ove bolesti, američki cvrčak (S. titanus). Taj kukac hrani se sišući sokove iz floema vinove loze, pri čemu usvaja fitoplazmu koju unosi u svoj organizam i prenosi je hranjenjem na zdrave trsove (slika 1.).

 

Ovu opasnu bolest vinove loze nije moguće suzbiti izravnim mjerama zaštite u vinogradima u kojima je nazočna, već je sprječavanje njenog daljnjeg širenja i iskorjenjivanje moguće krčenjem i uništenjem izvora zaraze, zaraženih trsova, pa čak i čitavih vinograda koji pokazuju simptome fitoplazmi te obveznim suzbijanjem vektora američkog cvrčka.

Druga fitoplazma koja nije tako opasna zove se bois noir- stolbur-crna noga. Ona živi i ishranjuje se na lozi i na  korijenu korova: slak, kopriva, divlji krumpir. Zaražene ličinke i odrasli oblici kad dođu i sišu na lozi tada ju zaraze. Ta se zaraza ne širi na slijedeće trsove.


Simptomi Zlatne žutice vinove loze
 
Kod bijelih sorti grožđa rubovi lišća uvijaju se prema naličju tako da list poprima kopljasti izgled, nepravilno žuti i krto je pa se kod stiskanja rukom drobi (slika 2.).

Kod crvenih sorti grožđa lišće crveni, a drugi simptomi su isti kao kod bijelih sorti (slika 3.).

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?