Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

U Pleternici se provjerava žalba kandidata za gradonačelnika Hrvoja Galića

U Pleternici se provjerava žalba kandidata za gradonačelnika Hrvoja Galića

Kandidacijska lista grupe birača "Za bolje sutra", čiji je nositelj u Pleternici bio Hrvoje Galić, uložila je prigovor Županijskom izbornom povjerenstvu zbog „nezakonitih izbornih radnji tijekom i nakon zatvaranja biračkih mjesta"

Autor: RVA/Požeški dnevnik
Fotografija: RVA/Požeški dnevnik
Datum:
Broj pregleda: 4631

Nakon što su članovi kandidacijske liste "Za bolje sutra" podnijeli prigovor Županijskom izbornom povjerenstvu zbog "ozbiljne povrede pravila izbornog procesa", danas u podne je u Gradskoj kući u Pleternici započeo sastanak, na kojemu prisustvuju članovi kandidacijske liste čiji je nositelj Hrvoje Galić, gradonačelnica Antonija Jozić i njen zamjenik Domagoj Katić, te članovi izbornog povjerenstva za Grad Pleternicu na čelu sa sutkinjom Ilkom Lekom.

Neslužbeno, na sastanku će se navodno provjeravati dijelovi iz prigovora, bez nazočnosti medija. Prije sastanka Hrvoje Galić je rekao kako ni on točno ne zna što će se provjeravati, a  predsjednica Županijskog izbornog povjerenstva sutkinja Branka Ribičić je na upit o prigovoru samo kratko kazala kako će službeni odgovor biti objavljen u zakonskom roku, odnosno, za 48 sati nakon predaje prigovora.

 

Podsjetimo, kandidacijska lista grupe birača "Za bolje sutra", čiji je nositelj u Pleternici bio Hrvoje Galić, uložila je prigovor Županijskom izbornom povjerenstvu "protiv privremenih rezultata lokalnih izbora za gradonačelnika grada Pleternice i gradsko vijeće grada Pleternice objavljenih na stranicama Državnog izbornog povjerenstva i nezakonitih izbornih radnji tijekom i nakon zatvaranja biračkih mjesta."

Prigovor se, navodi se dalje u tekstu, podnosi zbog ozbiljne povrede pravila izbornog procesa koji može utjecati ili je utjecao na sam rezultat izbora i prekrajanje demokratski izražene volje građana na lokalnim izborima. Konkretno, članovi ove kandidacijske liste mišljenja su kako su povrijeđeni članci 123. i 124. Zakona o lokalnim izborima, s obzirom nat to da je promatračima kandidacijske liste uskraćeno pravo na presliku ili prijepis zapisnika o radu izbornih tijela čiji su rad promatrali kao i pravo na promatranje svih izbornih radnji do proglašenja konačnih rezultata uključujući i predaju izbornog materijala.

U obrazloženju na prigovor navodi se sljedeće:

- Na dan izbora poslali smo svoje promatrače na izborna mjesta diljem naše izborne jedinice u nadi da ćemo i na takav način moći sudjelovati u izbornom procesu. Nakon zatvaranja birališta počele su nam stizati pritužbe naših promatrača kako nisu mogli dobiti na uvid zapisnike s birališta kako bi ih fotografirali ili na bilo koji drugi način dobili materijalni dokaz stvarnog stanja nakon prebrojavanja glasova.

Odmah smo posumnjali na moguće manipulacije te se uputili pred zgradu Grada no i tamo nam je onemogućen pristup i uskraćene informacije. Puna četiri sata su iza zatvorenih vrata trajale sumnjive radnje da bi tek oko 23 sata rezultati otišli u Poreznu upravu u Požegu. Sumnjamo na izbornu prijevaru pogotovo jer je HDZ-ova kandidatkinja pobijedila u prvom krugu s jako malim postotkom( nekoliko desetaka glasova).

Upravo zbog tako malog broja glasova koji je odredio pobjednika u prvom krugu i uočenih ozbiljnih kršenja Zakona o lokalnim izborima na koje upozoravamo ovim putem zahtijevamo PONOVNO BROJANJE GLASOVA i za gradsko vijeće i za gradonačelnika grada Pleternice, uvid u sve nevažeće glasačke listiće te kontrolu svih zapisnika sa svih biračkih mjesta kao i uvid u biračke popise na određenim biračkim mjestima. Skrećemo pažnju Županijskom izbornom povjerenstvu da prema članku 124 stavku 3 Zakona o lokalnim izborima promatrač ima pravo uvida u cjelokupni izborni materijal sve do proglašenja službenih izbornih rezultata.

S obzirom da je Gradsko izborno povjerenstvo prekršilo ovu kogentnu normu Zakona u više navrata, počevši od uskrate preslika zapisnika do uskrate prava sudjelovanja u predaji izbornih rezultata zahtijevamo ovim prigovorom da Županijsko izborno povjerenstvo omogući ponovno prebrojavanje i uvid u sve izborne materijale kako je gore navedeno, a ako to nije moguće zahtijevamo PONAVLJANJE IZBORA za gradsko vijeće i gradonačelnika grada Pleternice s obzirom na ozbiljna kršenja izbornog procesa“, stoji u priopćenju koje je dostavljeno Županijskom izbornom povjerenstvu.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?