Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Članovi Taekwon-do kluba Gimnazija – Požega, položili ispit za učeničko TaeKwon - do zvanje 6. kup zeleni pojas

Članovi Taekwon-do kluba Gimnazija – Požega, položili ispit za učeničko TaeKwon - do zvanje 6. kup zeleni pojas

Svi koji želje vježbati i postati članovi kluba (od rujna 2017.) mogu se javiti na mobilni telefon 091/523-70-82 ili na e-mail zlatko.slisko@po.htnet.hr.

Autor: RVA
Fotografija: Taekwon-do kluba Gimnazija
Datum:
Broj pregleda: 1056

Josipa, Lea, Vanessa i Viktor Kelbasa te Marija Šteper prošlog petka u organizaciji Taekwon-do kluba Gimnazija – Požega, položili su ispit za učeničko TaeKwon - do zvanje 6. kup zeleni pojas.

Zlatko Sliško, trener i jedan od osnivača kluba pojašnjava kako se TaeKwon-do učenička zvanja sastoje od 10 stupnjeva, a svaki od stupnjeva označen je određenom bojom pojasa. "Učenički stupnjevi idu od 10. do 1. stupnja, što znači da je deseti stupanj najniži kojega stječu početnici danom upisa u TaeKwon-do klub. Za sve ostale se polaže nakon određenog broja treninga. Deveti kup je označen bijelim pojasom i žutom trakom, a bijela boja inače simbolizira neispisan list papira. Osmi i sedmi stupanj označeni su žutim pojasom koja boja se odnosi na boju zemlje a simbolizira postavljanje temelja TaeKwon-do tehnike. Zeleni pojas 6. i 5. stupanj simbolizira plod voćke koji se već razvio ali još nije sazrio, simbolizirajući tako početak razvoja TaeKwon-do tehnike. Plavi pojas 4. i 3. stupanj predstavlja Nebo i simbolizira razvoj TaeKwon-do tehnike do nebeskih visina. Crveni pojas 2. i 1.kup predstavlja opasnost za protivnika jer je taj učenik naučio već toliko tehnika koje je sposoban upotrijebiti. Logično pitanje bilo bi zbog čega stupnjevi ne idu od prvog do desetog pa onda ponovo počinju od prvog stupnja crnog pojasa, nego idu natraške. Međutim, nema odgovora na to pitanje i samo se može reći da je to uzeto iz istočnjačke tradicije koja je tamo utkana i u dječje igre. Crni pojas simbolizira sazrijevanje a crni pojasevi počinju s prvim stupnjem pa idu sve do devetog stupnja. Pogrešno je vjerovanje da su svi stupnjevi crnog pojasa pojasevi stručnjaka-eksperata. Prvi stupanj crnog pojasa može se usporediti s pticom koja je iz svog gnijezda izletjela na svoj prvi let. Jednostavno rečeno, nositelji učeničkih stupnjeva uče tehnike-abecedu TaeKwon-do-a, dok nositelji stupnjeva crnog pojasa uče primjenjivati ranije naučene tehnike. Tako su crni pojasevi od prvog do trećeg stupnja početnici, od četvrtog do šestog eksperti koji su savladali fizički aspekt vještine, dok su crni pojasevi od sedmog do devetog stupnja majstori-instruktori koji su savladali i fizički i duhovni aspekt vještine. Jednostavno rečeno, to je kombinacija filozofa i generala, a osobine jednih i drugih su svima dobro poznate." - pojašnjava Sliško te ističe kako su ovih pet učenika koji su položili ispit za učeničko TaeKwon - do zvanje 6. kup zeleni pojas, potpuno predani vježbanju TaeKwon-do-a i jedni preostali od 40 učenika koji su vježbali u ŠD Tomislav Pirc, prije nego su izbačeni. - Izdržali su termine vježbanja koji su bili u 21,00 sat koje bi malo tko izdržao, a onda smo svi bez objašnjenja izbačeni iz dvorane. To se u početku činilo tragičnim ali je u vlastitoj dvorani bolje - kaže Sliško.

Taekwon-do klub „Gimnazija“ djeluje od 17. listopada 1985. godine, s tim da je do 1996. godine nosio ime „Požega,“ koje je tada promijenio zbog vježbanja u dvorani ondašnje požeške Gimnazije. Od 2015. godine klub djeluje u privatnoj dvorani Zlatka Sliška jednog od osnivača i člana Kluba. - Kako bi se izbjegla birokratizacija i pisanje izvješća, koja birokracija smatra važnijim od osnovne svrhe postojanja Kluba, sve je besplatno. Dakle nema novaca pa nema ni izvješća. Dvorana je potpuno opremljena svim što je potrebno a uređena je u tradicionalnom istočnjakom stilu. Vježba se na istočnjački način a to znači da ni novac ni vrijeme ne znače ništa a svi koji vježbaju smatraju se putnicima na beskonačnom putu samousavršavanja („do“ znači put). Oni koji to žele u određenom životnom razdoblju, mogu se posvetiti i vanjskim, senzacionalističkim manifestacijama odnosno natjecanjima i stjecanju slave. Kada to prođe opet se vraćaju sebi i samousavršavanju do kraja fizičkog života a čak i kada fizičku umru iza njih ostaju njihove poruke i pouke. To je potpuno drugačije od plitke zapadnjačke, materijalističke filozofije koja vježbanje vidi samo kao svrhu stjecanja dobiti materijalističkog karaktera. Učenicima se govori da im je vrijeme ograničeno i da u tom vremenu moraju postići neki cilj (obično novac i društveni status). Mi vjerujemo da je takva materijalistička filozofija uzrok mnogih bolesti i zala jer dovodi do frustracija ako se nešto može postići – smatra Sliško, te dodaje kako je iz istog razloga došlo i do inflacije sportskih nagrada do kojih se često dolazi na nepošten način. Lijek za to je TaeKwon-do, kaže on.

-Namjera nam je putem sredstava društvenih mreža pozvati one koji žele vježbati TaeKwon-do da se jave. Tražit će se po šest učenika iz svake dobne i spolne skupine, šest kadeta i kadetkinja, šest juniora i juniorki i šest seniora i seniorki. Dakako vježbati mogu i stariji građani, a kako u TaeKwon-do-u postoje veteranska natjecanja mogu se i oni natjecati. Oni koji ne prihvaćaju filozofiju prethodno opisanu sami će sebe eliminirati čak i ako se jave. – kaže Sliško, koji je nositelj crnog pojasa sedmog stupnja (CRO-7-2) i međunarodni instruktor. Važno je reći i to da I.T.F. ne zadire u suverenitet zemalja članica, što znači da instruktori moraju još udovoljiti i sportskim propisima svojih matičnih zemalja. Tako je Zlatko Sliško i licencirani trener i ispitivač Hrvatskog TaeKwon-do saveza a broj njegovih licenci je 094/501 i 094/502 (koja se svake godine mora obnoviti sudjelovanjem na seminaru). Svi koji želje vježbati (od rujna 2017.) neka se jave na mobilni telefon 091/523-70-82 ili na e-mail zlatko.slisko@po.htnet.hr.


 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?