Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Gradska bolnica u Pakracu u naziv dobila „i bolnica hrvatskih veterana“

Županijska Skupština sastala se danas izvanredno, kako bi promijenila ime pakračke bolnice. Što ta formalnost zaista mijenja, pročitajte u članku.

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 1439

Županijska Skupština sastala se danas izvanredno, kako bi prihvatila Odluku Upravnog vijeća Opće županijske bolnice Požega o promjeni naziva Opće županijske bolnice Požega, Podružnica Gradska bolnica Pakrac.

Naime, Opća županijska bolnica Požega je dopisom od 6. travnja ove godine dostavila Požeško-slavonskoj županiji kao osnivaču Odluku Upravnog vijeća Opće županijske bolnice Požega, kojemu predsjedava Marijan Aladrović, o pokretanju postupka promjene naziva OŽB Požega, Podružnice Gradske bolnice Pakrac. Upravno vijeće predložilo je Županiji kao osnivaču da donese odluku kojom se mijenja naziv bolnice u „Opća županijska bolnica Požega, Podružnica Gradska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana“.

Tako je dosadašnjem imenu dodano „i bolnica hrvatskih veterana“, što je proisteklo iz uloge grada Pakraca i same bolnice u Domovinsko ratu te velikog broja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji na području koje gravitira bolnici, a kao izraz posebne zdravstvene skrbi o braniteljskoj populaciji i zahvalnosti za sudjelovanje u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Republike Hrvatske.

U Odluci stoji da se smatra kako će promjena naziva doprinijeti načinu funkcioniranja bolnice i povećanju dostupnosti zdravstvene zaštite braniteljskoj populaciji te istovremeno pozitivno utjecati na razvoj Gradske bolnice Parkac i opstojnost u budućim reformama bolničkog sustava u Republici Hrvatskoj.

Župan Alojz Tomašević obrazložio je prijedlog, a za raspravu se prvi javio vijećnik Zdravko Ronko.

„Kad sam svojedobno u teškim uvjetima 2006. godine preuzeo Županiju, prvi od mojih poteza bila je promjena vjetrova prema Pakracu i sve do sada Požega snažno i ravnopravno prihvaća Pakrac i to mi je drago da je nastao taj kontinuitet.

Godine 2013., kad je pakračka bolnica zbog dugova, nedostatka liječničkog kadra, nemogućnosti dostizanja limita, brojnih sudskih sporova itd. bila spremna za zatvaranje, osobno sam se založio za njen spas i lobirajući svevremeno i na sve strane pomogao pakračkoj bolnici u njenoj opstojnosti – od objedinjenog hitnog prijema, informatizacije, magneta, besplatnog parkirališta, 10-15 novouposlenih ljudi, pa sve do visoke razine samostalnosti ustanove i institucionaliziranje koordinatora za hrvatske branitelje u pakračkoj bolnici, jedinoj toga ranga u Republici Hrvatskoj.

Ja sam na to vrijeme itekako ponosan, kao što ću biti i danas ponosan kad budem digao ruku za ovu izmjenu i dopunu da se doda „i bolnica hrvatskih veterana“. Točno je da ta bolnica danas nema uvjete, no ja vjerujem da će ministar Kujundžić održati svoje obećanje, kad je rekao da će svim bolnicama koje imaju u svom nazivu „i bolnica hrvatskih veterana“, osigurati uvjete da one to stvarno postanu i u tome zažive. Kroz novi odjel, nove krevete, fizijatre, fizioterapeute, radne terapeute, psihologe, psihijatre itd. Vjerujem da će ministar održati obećanje i dižem, ne jednu, nego dvije ruke za izmjenu ovog naziva. Ali, istovremeno, znajući ministre, ne mislim sad po stranačkim bojama, uvijek ih morate itekako „pričepiti“ i očekujem da ćete vi maksimalno imati kontakt sa sadašnjim ministrom Kujundžićem da on to i de facto ostvari što je obećao“, rekao je Ronko.

Odgovorio je predsjednik Županijske skupštine Marijan Aladrović rekavši da cijeni sve što je Ronko pridonio, ali smatra da je pretjerao kad je rekao da je bila pred zatvaranjem i da u tolikim dubiozama nije bila.

„Nije samo bilo pitanje je li bila u dubiozama, nego pitanje liječničkog kadra i svega ostalog. Znate jako dobro da su stručnjaci smišljali smanjenje broja bolnica, a i u ministarstvu je tog trenutka možda bilo raspoloženje da se ide ka zatvaranju. Mi smo iz požeškog kraja se tome suprotstavili“, odgovorio je Ronko.

Župan Tomašević napominje da su u Hrvatskoj spojene ostale samo pakračka i novogradiška bolnica. „Novogradiška je ponovno dobila status samostalne bolnice kao i 2013. godine, a kada mi odlučimo, i pakračkoj će biti vraćena samostalnost. Mi pakračkoj bolnici želimo vratiti samostalnost, opstojnost, otvoriti nove odjele i zbog veteranskog centra u Lipiku, koji će biti divna poveznica Pakraca i Lipika, znajući već za projekte koji se pripremaju za pakračku bolnicu“, rekao je Tomašević.

Vijećnica Kristina Čuljak zapitala je što bolnica dobiva dodavanjem nekoliko riječi u naziv. Odgovorio je gost današnje sjednice, ravnatelj Opće županijske bolnice dr. Željko Glavić.

„Dodavanje riječi je jedan okvir, a da bi imali sliku gdje staviti, morate imati okvir. Braniteljska populacija je brojna te u medicinskom smislu ugrožena populacija, u kojoj se prosječno umire sa 51,7 godina, populacija u kojoj su brojni problemi s područja psihijatrije, fizikalne medicine i neurologije. Ti veteranski centri i bolnice imat će u budućnosti veliku ulogu. Hrvatska će biti ravnomjerno pokrivena veteranskim bolnica, koje će dobiti gradovi koji možda najviše zaslužuju po ratnom stradanju i broju branitelja. Mislim da ni po čemu nije upitno da pakračka bolnica ispunjava sve te kriterije, ravnomjerno s Kninom i Vukovarom te sa Zabokom, jer je netko morao biti u tom dijelu Hrvatske.

Pakračkoj bolnici će to doprinijeti kod osnivanja pojedinih centara i odjela koji će služiti zdravstvenoj skrbi hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, pakračka bolnica će u tom dijelu profitirati. Zbog blizine Lipika i Daruvara s bolnicama za rehabilitaciju, imat će prednost kod zbrinjavanja određenog dijela braniteljske populacije. To će značiti i sigurniju opstojnost bolnice i sigurnije radno mjesto za one koji rade, a u budućnosti vjerojatno i privući mlade ljude i stručnjake u taj dio naše županije. Očekujemo pozitivne pomake“, izjavio je dr. Glavić.

Dodaje da je sa županom Tomaševićem i gradonačelnicom Pakraca Anamarijom Blažević održao sastanak s liječnicima i odjelnim sestrama u Pakracu, koji su sami izrazili mišljenje da u ovom trenutku nemaju uvjete za samostalan rad, ali su izrazili spremnost i želju da se ti uvjeti steknu u nekoj budućnosti, kako bi pakračka bolnica ponovno bila samostalna.

„Do tada je naša obveza, govorim u ime požeške bolnice, da pomognemo u održavanju sadašnje forme akutne bolnice, koja skrbi jednako kvalitetno o stanovništvu tog dijela naše županije i dijelova susjednih dviju županija. Sve do tog trenutka, pomagat ćemo da se taj status održi i navijati za to da se jednog dana steknu uvjeti da pakračka bolnica ima jednake šanse za razvoj. U ovom trenutku, bojim se da takvih uvjeta nema. To ne kažem iz bilo kojeg interesa požeške bolnice ili bilo kojeg dijela, to kažem čisto profesionalno. Nama u požeškoj bolnici nije cilj biti s još jednom bolnicom, ali nam je na neki način zadovoljstvo i čast pomagati da bolnica u Pakracu opstane. Sa 29 specijalista u ovom trenutku da radi samostalno bi bilo teško izvesti“, zaključio je ravnatelj Opće županijske bolnice dr. Željko Glavić.

Sjednici je danas od 36 vijećnika prisustvovalo njih 22 i u konačnici su svi podržali prijedlog da bolnica u Pakracu postane „Opća županijska bolnica Požega, Podružnica Gradska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana“.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?