Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Trg sv. Terezije bio je uništen, a danas je fino mjesto gdje možeš doći odmoriti se

Trg sv. Terezije bio je uništen, a danas je fino mjesto gdje možeš doći odmoriti se

„Povijest, arhitektura i obnova Trga svete Terezije u Požegi“, naziv je predavanja Požežanina Zlatka Uzelca s Instituta za povijest umjetnosti iz Zagreba, koje je održano danas u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požege.

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 1879

„Povijest, arhitektura i obnova Trga svete Terezije u Požegi“, naziv je predavanja Požežanina Zlatka Uzelca s Instituta za povijest umjetnosti iz Zagreba, koje je održano danas u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požege.

Organizator predavanja bilo je Povijesno društvo Požega, evo što je rekao njihov predsjednik Vinko Tadić.

„Predavanje profesora Zlatka Uzelca organizirali smo s namjerom da naši građani dobiju obrazloženje stručnjaka na dileme i otvorena pitanja koja se odnose na povijest, arhitekturu i obnovu Trga svete Terezije. Smatram da su kvalificirane osobe mjerodavne da o svim aspektima obnove Trga daju svoja mišljenja. Nažalost, kao i o mnogo kompleksnijim problemima, tako i o nedavnoj obnovi Trga svete Terezije nismo proveli konstruktivnu javnu raspravu u kojoj bi relevantni stručnjaci iz različitih perspektiva građanima objasnili u čemu se sastoji vrijednost postojeće koncepcije obnove Trga. Racionalna analiza je uvijek dobrodošla, a struka treba dati posljednju riječ“, izjavio je Vinko Tadić.

Profesor Uzelac ističe da je uređenje Trga sv. Terezije rezultat dvadesetogodišnje borbe da se pokrenu promjene u povijesnoj jezgri Požege i krene s uređivanjem na utemeljenim znanstvenim osnovama. Oni su na Institutu za povijest umjetnosti radili veliku konzervatorsku podlogu Požege, što je rezultiralo s više od deset knjiga elaborata. Jedan od njih bio je i prostor Trga sv. Terezije, kojeg su ocijenili kao jedan od najvažnijih i najzanimljivijih prostora – povijesno, umjetnički, urbanistički i arhitektonski najvrjednijih u Požegi, a najviše zanemarenih.

„Smatrali smo da treba započeti s uređenjem toga trga, jer je glavni Trg sv. Trojstva puno veći i zahtjevniji zalogaj i to je zadaća koja tek predstoji. Trg Sv. Trojstva je najveći ne barokni, nego srednjovjekovni trg u Hrvatskoj, a Trg. Sv Terezije je požeški barokni trg. Na njemu je možda najzanimljivija kasnobarokna i rokoko crkva u Hrvatskoj, crkva koja bi bez dvojbe mogla ravnopravno stajati i u Salzburgu i Beču, crkva koja arhitektonski stoji na vrhu povijesti hrvatskog kasnoga baroka“, naglašava profesor Uzelac.

Pojasnio je da je trg projektiran zajedno s crkvom, kao prostor za nju, a prije izgradnje crkve desetljećima je prostor služio za velike požeške sajmove.

„Tridesetih godina XX. stoljeća, Požega je izgubila niz funkcija i počela je propadati i zaostajati za svojim vremenom, pa su vremenom oba trga oteta. Trg sv. Terezije bio je jednim, blago rečeno, neprofesionalnim načinom uništen. Posađen je park gdje mu nije mjesto, pa su došli automobili, izgrađene su prometnice i postao je parkiralište. To više nije bio trg. Park se mora njegovati, a ovaj je bio teško zapušten s nefunkcionalnim stablima i besmisleno sađenim“, dodaje Uzelac.

Kaže da je uništeno parkovsko rješenje koje je napravio Vilim Just, hortikulturni arhitekt koji je donio bečku razinu promišljanja prostora u Požegi i dao ono što je trg činilo jedim od najljepših prostora u gradu, a što je od tridesetih godina prošlog stoljeća devastirano.

Novoobnovljeni trg počinje funkcionirati kao Trg, no ima mjesta napretku. Mi danas na tom trgu imamo samo Gimnaziju, Dijecezanski muzej u koji se slabo ide i jedan kafić. Okvir trga je ostao neizgrađen i zakržljao. Cijela zapadna strana je neizgrađena. U idejnom rješenju bilo je predlagano da se otvorio i pasaž s trgovinama između Ulice sv. Florijana i Trg sv. Terezije i to bio trgu dalo energiju. No, i ovakav trg iz dana u dan dobiva na značenju, to je danas jedan dnevni boravak, vidi se radost djece, fino mjesto gdje možeš doći odmoriti se“, kaže Uzelac.

Na kraju ističe da je središnji Trg sv. Trojstva kompleksan trg, a nažalost, uz nekoliko manifestacija godišnje on je samo parkiralište.

„To je sramotno. To je najveći srednjovjekovni trg u Hrvatskoj s brojnim arhitektonskim i urbanističkim vrijednostima. Kad pogledate takve trgove u susjednim Mađarskoj, Češkoj ili Sloveniji, gdje su povijesni gradovi uređeni njegovani, stručno vođeni, onda se moramo posramiti kako danas izgleda Trg sv. Trojstva. Najvažniji korak u povijesti Požege bio bi da se taj najvažniji prostor uredi dostojno“, zaključio je Uzelac.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?